ONLINE: Brusel pripomína Británii slobodný pohyb osôb

TA3 TASR SITA ČTK
29.6.2016 08:23

V Bruseli sa skončil summit Európskej rady. Prvýkrát bez účasti Británie.

ONLINE: Brusel pripomína Británii slobodný pohyb osôb
SITA/AP

Online sme ukončili.

23:33 Americký prezident Barack Obama počas dnešného summitu s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a mexickým prezidentom Enriquom Peňom Nietom vyzval na zachovanie pokoja ohľadom odchodu Británie z EÚ.

Obama britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a európskym lídrom po britskom referende, ktoré rozhodlo o odchode krajiny z EÚ, radí, aby "zadržali dych a vypracovali riadny plán, ktorému bude verejnosť rozumieť, a pracovali na náprave".

21:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že jeho krajinu "veľmi znepokojujú" dôsledky hlasovania v britskom referende za odchod z Európskej únie.

"Sme presvedčení, že toto referendum je vnútornou záležitosťou Spojeného kráľovstva," uviedol Lavrov pred novinármi po stretnutí s francúzskym rezortným kolegom Jeanom-Marcom Ayraultom v Paríži. "Ale pozorne sledujeme situáciu, pretože nás veľmi znepokojuje, aké dôsledky môže mať na vzťah Ruska s EÚ a tiež Ruska so Spojeným kráľovstvom," dodal podľa agentúry AP Lavrov.

19:35 Rokovanie EÚ, ktoré sa skončilo v Bruseli, vyslalo Británii dva jasné signály. Po prvé, Londýn musí najprv oficiálne požiadať o vystúpenie z Únie, až potom sa môžu začať rokovania o budúcich vzťahoch. Po druhé, ak si Briti chcú zachovať prístup na jednotný trh EÚ, musia rešpektovať štyri základné slobody, na ktorých je Únia založená.

19:18 Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern i maďarský premiér Viktor Orbán dnes po skončení summitu Európskej únie v Bruseli vylúčili konanie referend o členstve v únii vo svojich krajinách.

17:38 Lídri Európskej únie jednoznačne odmietli rokovať separátne so Škótskom, ktorého premiérka Nicola Sturgeonová dnes navštívila Brusel, aby sa pokúsila zachrániť väzby s Úniou aj po odchode Británie z tejto medzinárodnej organizácie.

16:50 Referendum o členstve v Európskej únii je vo Fínsku počas pôsobenia terajšej vlády nepravdepodobné. Vyhlásil to fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini, predseda euroskeptickej strany Fíni. Vodca mládežníckeho krídla Fínov začal tento týždeň takisto petíciu za referendum o členstve v EÚ, do ktorej Fínsko vstúpilo v roku 1995. Podľa platného zákona sa môže fínsky parlament petíciou zaoberať, ak ju podpíše najmenej 50.000 občanov.

16:35 Poľský prezident nechce, aby sa Únia ponáhľala s riešením po britskom referende. "Nechceme a nebudeme sa usilovať o prehlbovanie politickej spolupráce alebo prikazovať ideologické zjednotenie," povedal poľský prezident Andrzej Duda.

16:00 Jednou z hlavných príčin, prečo je Európska únia neobľúbená medzi občanmi členských krajín, je nedostatočná kontrola migrácie. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk. "Musíme pracovať s našimi susedmi, musíme pracovať v rámci našich inštitúcií a agentúr, aby sme zastavili nelegálne toky migrácie a obnovili našu kontrolu nad vonkajšími hranicami únie. To je náš plán pre dnešok a zajtrajšok," zdôraznil Tusk.

15:40 Robert Fico sa ku konkrétnemu dátumu konania neformálneho summitu EÚ v Bratislave nechcel vyjadrovať, avšak očakáva ho v polovici septembra.

15:30 Investície v Británii na budúci rok klesnú o 5 %, uviedla ratingová agentúra Fitch. V roku 2018 budú o 15 % nižšie v porovnaní s predchádzajúcimi očakávaniami. Dôvodom je neistota spojená s vystúpením krajiny z Európskej únie.

14:45 Lídri krajín EÚ na záver summitu v Bruseli zdôraznili, že sú "absolútne odhodlaní" zachovať jednotu po minulotýždňovom referende, v ktorom sa rozhodlo o odchode Británie z eurobloku. Informoval o tom predseda Európskej rady Donald Tusk. Diskusie lídrov budú podľa neho pokračovať na neformálnom summite EÚ v Bratislave, ktorý sa uskutoční 16. septembra pod taktovkou slovenského predsedníctva v EÚ.

14:20 V súčasnej situácii nie je potrebné meniť základné zmluvy Európskej únie, povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

14:00 "Zachovanie Spojeného kráľovstva je týmnajvyšším záujmom našej krajiny," povedal David Cameron v parlamente.

13:25 Kontrola prisťahovalectva je suverénnou záležitosťou Británie, Londýn preto nebude o tejto téme diskutovať, keď sa bude s Úniou jednať odchode. POvedal to britský minister pre zamestnanosť a dôchodkovú reformu Stephen Crabb, ktorý by chcel nahradiť Davida Camerona v kresle premiéra.

12:25 Začal sa súboj o nástupníctvo Camerona na čele Konzervatívnej strany. Prvým oficiálnym uchádzačom o predsednícku funkciu je minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb. Svoj úmysel kandidovať potvrdil aj britský minister obchodu Sajid Javid. Oficiálne nominácie je možné podávať do štvrtka poludnia. Následne budú vybraní dvaja kandidáti, o ktorých budú potom hlasovať všetci členovia Konzervatívnej strany. Meno nového predsedu má byť ohlásené do 9. septembra.

11:10 "Škótsko je rozhodnuté zostať v EÚ," vyjadrila sa šéfka škótskej regionálnej vlády Nicola Sturgeonová po stretnutí s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom.

9:40 Zastúpenie Európskej komisie v Írsku odmieta tvrdenie, že angličtina po odchodu Británie z Únie prestane byť oficiálnym jazykom bloku.

8:10 Európski politici sa zhodli na znížení prílevu ekonomických migrantov do Európy. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti odmietol špekulácie, že za odchod Britov z únie môže nezvládnuté riešenie migrácie za prácou do Británie.

7:50 Britský ministerský predseda pred novinármi zdôraznil, že EÚ a Británia by po Brexite mali hľadať čo najtesnejšiu možnú formu vzájomných vzťahov a obchodnej aj bezpečnostnej spolupráce. Cameron, pre ktorého bola schôdzka veľmi pravdepodobne posledným summitom EÚ, ktorého sa zúčastnil, zopakoval, že rokovania o odchode spustí až jeho nástupca.

Po stretnutí je podľa neho tiež jasné, že európski vedúci predstavitelia chcú získať jasnú predstavu o budúcom vývoji. "Naša diskusia bola pokojná a skromná. Lídri chápu, že je potrebné určitý čas, aby sa v Británii 'usadil prach', ale tiež čakajú, že budú čo najskôr vyjasnené zámery britskej vlády," povedal novinárom po rokovaní okolo polnoci šéf Európskej rady Donald Tusk.

brusel-cameron-1140-px-sita-ap_0a000002-6742-a4e0.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok