Vojna v Kolumbii skončila. Povstalci podpísali mierovú dohodu s vládou

TA3 ČTK
23.6.2016 07:17

Za prítomnosti generálneho tajomník OSN Pan Ki-muna a viacerých latinskoamerických prezidentov bola v Havane podpísaná dohoda o definitívnom prímerí medzi kolumbijskou vládou a povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie - FARC.

Desaťtisíce mŕtvych

Tento krok je považovaný za definitívny koniec konfliktu, ktorý si podľa kolumbijského denníku El Tiempo vyžiadal od roku 1964 okolo 260 000 obetí a sedem milónov utečencov.

Definitívny pokoj zbraní bol posledným nevyriešených bodom mierových rokovaní, ktoré vedú kolumbijskí povstalci s vládou v kubánskej metropole od novembra 2012. Už skôr sa dohodli okrem iného na pozemkovej reforme, boji proti obchodu s drogami, odškodnenie obyvateľov kvôli vojne či na zvláštnych tribunáloch, ktoré budú súdiť bojovníkmi FARC aj vládnych vojakov, ktorí páchali násilie počas konfliktu.

Dohoda okrem iného stanoví, že jednotky FARC sa zreorganizujú a presunú do 23 zón, aby mohlo byť prímerie kontrolované. Podľa dohody by mali príslušníci jednotiek do 180 dní zložiť zbrane, ktoré budú zhromaždené na jednom bezpečnom mieste. Na prímerie a odzbrojovanie budú dohliadať zástupcovia OSN a Spoločenstvo latinskoamerických a karibských štátov.

Víťazstvo pre Kolumbiu

"Mierový proces je víťazstvom pre Kolumbiu, ale aj pre celú našu Ameriku," vyhlásil kubánsky prezident Raúl Castro po podpísaní dohody.

Slávnostnej ceremónii sa okrem vodcu FARC Timoleóna Jiméneze (alias Timochenka) a kolumbijského prezidenta Juana Manualea Santosa zúčastnili napríklad chilská prezidentka Michelle Bacheletová, mexický prezident Enrique Peňa Nieto, kubánsky prezident Raúl Castro či prezident Dominikánskej republiky Danilo Medina.

Radikálne ľavicové hnutie FARC, ktoré má teraz asi 7000 členov, založil v roku 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Presná rana), ktorý ho viedol až do svojej smrti v marci 2008. Vtedy malo hnutie asi 16.000 členov a ovládalo zhruba tretinu Kolumbie, najmä juh krajiny. Financie získavalo z obchodu s drogami a prostredníctvom únosov a vydierania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok