Fallúdža je oslobodená, civilisti však trpia naďalej

TASR
19.6.2016 21:56

Tisíce civilistov ďalej utekajú z irackého mesta Fallúdža aj po tom, ako jeho väčšinu vyhlásili za oslobodenú od militantov Islamského štátu. Iracká armáda hlásila prudké zrážky pri operáciách elitných protiteroristických jednotiek proti zvyšným militantom v meste.

Fallúdža je oslobodená, civilisti však trpia naďalej
SITA/AP

Podľa údajov OSN utieklo z Fallúdže a okolitých oblastí už viac než 80.000 civilistov, odkedy minulý mesiac oznámili operáciu zameranú na jej opätovné dobytie z rúk IS. Mesto ležiace západne od Bagdadu ovládali džihádisti od začiatku roka 2014.

Iracký premiér Hajdar Abádí deklaroval víťazstvo irackých síl vo Fallúdži v piatok po tom, ako špeciálne jednotky po niekoľkých týždňoch bojov dobyli väčšinu z územia mesta. Na operácii sa podieľali iracké vládne sily, podporované šiitskými milíciami a náletmi koalície vedenej Spojeným štátmi.

Organizácia Nórska rada pre utečencov uviedla, že prílev civilistov preťažil utečenecké tábory prevádzkované irackou vládou a humanitárnymi skupinami, tisíce ľudí tak ostali bez prístrešia alebo adekvátnych hygienických zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok