Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, dôvodom je skládka v Žiline

TA3 TASR
19.6.2016 19:19

O ukončení činnosti žilinskej skládky rozhodol Súdny dvor Európskej únie pred tromi rokmi. Inšpekcia životného prostredia ale nedokázala tento rozsudok naplniť. Výsledkom môže byť pokuta takmer milión eur a ďalšie vysoké sankcie.

Európska komisia v rámci pravidelného mesačného balíka právnych konaní proti členským štátom za porušenie európskej legislatívy žaluje Slovensko na Súdnom dvore EÚ pre prevádzku skládky Žilina-Považský Chlmec a navrhuje jednorazovú pokutu za nevykonanie rozsudku Súdneho dvora z apríla 2013 vo výške 939.000 eur. Rozsudok z apríla 2013 požadoval, aby sa zabezpečilo, že rozhodnutia o prevádzke skládky Žilina-Považský Chlmec sa prijímajú v súlade s predpismi EÚ, čím sa zabráni vážnemu ohrozeniu ľudského zdravia a životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia podľa hovorkyne Petry Stano Maťašovskej rozhodnutie Európskej komisie berie na vedomie a v tejto veci s Európskou komisiou naďalej úzko spolupracuje a komunikuje. "Celú situáciu vnímame ako poslednú výzvu Európskej komisie. Posnažíme sa urobiť všetko, čo je v našich silách a možnostiach, aby sme mali do konania súdu všetky naše záväzky splnené," povedal minister životného prostredia László Sólymos.

"Prípadom sa zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia. Rozhodnutie o definitívnom uzavretískládky by malo prísť do dvoch mesiacov. Na skládku v Považskom Chlmci sa od roku 2014 neukladá žiaden odpad," doplnila hovorkyňa ministerstva životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok