Japonci nechcú amerických vojakov, po vražde Japonky masovo demonštrovali

TA3 TASR
19.6.2016 16:14

Desaťtisíce ľudí demonštrovali na japonskom ostrove Okinava proti prítomnosti amerických vojenských základní po tom, ako údajne jeden z Američanov pracujúcich pre armádu znásilnil a zavraždil miestnu ženu.

Demonštranti vyzývali na prehodnotenie tzv. bezpečnostnej dohody medzi Tokiom a Washingtonom, na základe ktorej slúži väčšina amerických vojakov pôsobiacich v Japonsku práve na Okinave. Mnohí z účastníkov zhromaždenia v meste Naha boli oblečení na znak smútku po znásilnení a zavraždení 20-ročnej Okinavčanky.

Mladá žena bola niekoľko týždňov nezvestná, až kým v máji nenašli jej telo, na čo zatkli ako podozrivého pracovníka americkej leteckej základne Kadena. Voči tomuto mužovi však nebolo vznesené obvinenie. Kriminalita spájaná s prítomnosťou Američanov vyvoláva na Okinave pravidelne napätie a podobný prípad ako v máji sa tu stal už aj v roku 1995.

Okinavský guvernér Takeši Onaga počas demonštrácie vyhlásil, že by sa chcel zavraždenej žene ospravedlniť za to, že ju nedokázal ochrániť. "Sľubovali sme, že takýto incident sa nikdy nezopakuje. Nemohol som však zmeniť politický systém, aby som tomu zabránil," povedal. Podľa tlačovej agentúry Kjódó sa na zhromaždení zúčastnil približne 65.000 ľudí. Podporu demonštrantom na Okinave vyjadrovali aj v Tokiu, kde sa pred rezidenciou premiéra vytvoril približne desaťtisícový dav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok