Švédi plánujú otestovať migrantov, drvivá väčšina vraj klame

ČTK
19.6.2016 09:17

Švédsko začne vykonávať testy, aby zistilo vek približne 18.000 migrantov, ktorí sa vyhlasujú za maloletých bez sprievodu dospelého.

Švédi plánujú otestovať migrantov, drvivá väčšina vraj klame
SITA/AP

Chystané skúšky mnohí kritizujú

Prisťahovalecký úrad podľa spravodajského portálu The Local predpokladá, že utečenci v zhruba 70 percentách prípadov klamú a vydávajú sa za deti bez sprievodu, aby si ľahšie v tejto škandinávskej krajine zaistili azyl. Chystané skúšky mnohí kritizujú ako sporné, niektorí lekári tiež tvrdia, že zdravotná prehliadka nemusí skutočný vek migranta určiť.

Už v apríli ale národný výbor pre zdravotné otázky rozhodol, že analýza snímky kolena magnetickou rezonanciou podáva dostatočne hodnoverné výsledky. "Nie je to len o azylovom konaní, je to tiež o bezpečnosti ubytovania," vyhlásil minister spravodlivosti Morgan Johansson. "Dospelí by mali žiť s dospelými a deti s deťmi, preto s tým (testy) musíme začať čo najskôr," dodal.

Deti sú vo výhode

Švédsky azylový systém jednoznačne uprednostňuje starostlivosť o deti, takže sa prisťahovalecký úrad domnieva, že drvivá väčšina utečencov udávajúcich vek medzi 15 až 17 rokmi klame.

Švédsko, ktoré má 9,8 milióna obyvateľov, sa vlani spolu s Nemeckom stalo pre utečencov hlavnou cieľovou krajinou. V roku 2015 Švédsko prijalo viac ako 163.000 žiadateľov o azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok