Erdogan chce oživiť plány na prestavbu istanbulského parku Gezi

TASR TA3
19.6.2016 09:05

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že chce oživiť plány na prestavbu istanbulského parku Gezi, ktoré pred tromi rokmi vyvolali masové protesty. Informovala o tom agentúra AP.

V parku vyrastie aj mešita

"Jedna z oblastí, kde musíme byť odvážni, je park Gezi... Ak chceme oživiť dejiny, tak tam stála jedna historická budova a my ju nanovo postavíme," uviedol Erdogan, pričom historickou budovou myslel kasárne z čias Osmanskej ríše. "Bez ohľadu na to, či tam bude historické alebo mestské múzeum, musíme to urobiť," dodal turecký prezident.

Okrem kasární by podľa Erdogana mala v parku Gezi vyrásť aj mešita. Podľa pôvodných plánov tam malo byť postavené aj nákupné stredisko, o ktorom sa však Erdogan dnes nezmienil.

Sporný stavebný projekt

Protivládne protesty v Turecku spred troch rokov sa začali ako vlna odporu voči spornému stavebnému projektu, ktorému mal padnúť za obeť populárny park Gezi pri námestí Taksim v Istanbule. 

Vtedajší premiér a terajší prezident Recep Tayyip Erdogan označil pokojné demonštrácie, ktoré vyvrcholili násilným zásahom polície, za dielo "zberby". V súvislosti s protestmi, pri ktorých zahynulo pri zrážkach s políciou najmenej šesť demonštrantov a približne 7500 osôb utrpelo zranenia, vzniesli obvinenia voči niekoľkým stovkám ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok