Ruský minister obrany v Sýrii hovoril s Asadom o vojenskej spolupráci

TASR ČTK
19.6.2016 00:34

Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa v Sýrii stretol s prezidentom Bašárom Asadom a navštívil ruskú vojenskú základňu. Ministerstvo obrany v Moskve oznámilo, že schôdzka s Asadom bola zameraná na spoluprácu medzi armádami oboch krajín a na boj proti "teroristickým skupinám".

Ruský minister obrany v Sýrii hovoril s Asadom o vojenskej spolupráci
SITA/AP

Šojgu podľa hovorcu ministerstva nariadil, aby ruské stredisko pre zmierenie, ktoré pôsobí pri ruskej základni, zintenzívnilo kontakty s miestnou samosprávou a s ozbrojencami. Má ich podporiť, aby sa pridali k prímeriu.

Šojgu podľa rezortu rokoval s Asadom z poverenia ruského prezidenta Vladimira Putina. Navštívil tiež leteckú základňu Humajmím, kde sa stretol s ruskými pilotmi a pozrel si ich kasárne. S ruským veliteľom v Sýrii generálplukovníkom Alexandrom Dvornikovom hovoril o aktuálnych operáciách a prezrel si protivzdušné raketové systémy S-400, ktoré základňu v pobrežnej sýrskej provincii Lázikíja chránia.

Rusko vykonáva v Sýrii od vlaňajšieho septembra letecké útoky, ktorými pomohla jednotkám Asadovej vlády dobyť späť niektoré územia, nad ktorými stratila kontrolu počas vyše päť rokov trvajúcej vojny v krajine. Spojenými štátmi a Ruskom sprostredkované prímerie, ktoré sa v Sýrii začalo 27. februára, násilnosti v krajine zmiernilo, v mnohých oblastiach však pokračujú prudké boje. Džihádistická skupina Islamský štát a odnož al-Káidy v Sýrii, Front an-Nusra, sú z prímeria vylúčené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok