Desať zadržaných piťovcov prepustili na slobodu, prokurátor podal sťažnosť

TA3 SITA TASR
17.6.2016 19:33

Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zobral do väzby štyroch piťovcov, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra pri akcii s názvom Gondola v utorok 14. júna.

O sťažnostiach rozhodne senát

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý požadoval väzbu pre štrnásť obvinených, podal voči rozhodnutiu sťažnosť. Rovnako sťažnosť podala aj štvorica, ktorú sudca poslal do väzby. Uviedla to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

O sťažnostiach rozhodne senát Najvyššieho súdu. Medzi prepustenými je i syn známeho podnikateľa právnik Martin Reháka.

Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za iné súvisiace trestné činy. Prokurátor požadoval väzbu pre štrnásť obvinených z obavy, že by mohli ujsť, pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Sudca akceptoval iba dôvod, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti.

Akcia Gondola

Definitívne rozloženie väčšej časti zločineckej skupiny piťovcov - to je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara výsledok v poradí tretej policajnej akcie namierenej proti tomuto gangu, ktorá sa uskutočnila v utorok.

Gašpar vo štvrtok 16. júna na tlačovej konferencii informoval o výsledkoch policajnej akcie. Označil ju rozsahom za najväčšiu akciu proti piťovcom, do ktorej sa zapojilo celkom 418 policajtov.  "Podarilo sa nám však väčšiu časť tejto skupiny rozložiť a znefunkčniť," zdôraznil s tým, že ide o prácu, ktorá nie je otázkou mesiaca ani roka, ale trvá desaťročie.

Skupina páchala podľa Gašpara násilnú, majetkovú a ekonomickú trestnú činnosť a má všetky znaky, ktoré má vykazovať organizovaná zločinecká skupina.

Počas razie bolo zadržaných viac ako 20 krátkych strelných zbraní, samopal, puška s optikou, granáty dymovnice, náboje, nože obušky bejzbalové palice, nepriestrelné vesty, mačeta, bodáky, nočné videnia a podľa policajného prezidenta aj zelená sušina, šesť kíl čierneho prachu, známky s Adolfom Hitlerom a nášivky s fašistickým motívom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok