Stop čiernym skládkam, obce dostanú milióny z Recyklačného fondu

TA3 TASR
17.6.2016 14:36

Ministerstvo životného prostredia vyzýva samosprávy, aby sa zapojili do odstraňovania čiernych skládok. Cieľom je pomôcť mestám a obciam so staršími a väčšími skládkami, s ktorými si dlhodobo nevedia poradiť.

Ako povedal minister životného prostredia László Sólymos, na tento účel vyčlenilo ministerstvo sedem miliónov eur zo zanikajúceho Recyklačného fondu. Financovať budú zber, odvoz a uloženie odpadu na legálnu skládku, prípadne jeho likvidáciu v spaľovni. Rezort podporuje aj vytriedenie využiteľného odpadu a úpravu miesta po skládke do pôvodného stavu. "Posledný termín na predloženie žiadostí je 1. august a čistenie sa musí skončiť do konca novembra," uviedol Sólymos.

Žiadateľ môže získať najviac 70-tisíc eur na jednu žiadosť, štát uhradí maximálne 95 percent nákladov, zvyšok uhradí samospráva. V jednej žiadosti môže samospráva riešiť sanáciu viacerých čiernych skládok odpadu, maximálne však do výšky 70-tisíc eur. Podmienkou na získanie finančnej podpory pre obec je, aby sa nelegálna skládka nachádzala v jej katastri a jej existenciu potvrdil okresný úrad.

Projekt spravuje Environmentálny fond. V prvom kole projektu, ktorý bol vlani, odstránili 570 čiernych skládok po celom Slovensku za viac ako deväť miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok