Vláda schválila euroval, SR prispeje 659 miliónmi eur

TASR, TA3
1.2.2012 14:37

Slovenská republika bude musieť do trvalého záchranného mechanizmu eurozóny (ESM) v hotovosti zaplatiť 659,2 milióna eur, a to v piatich splátkach v priebehu piatich rokov. Trvalý euroval by pritom mal začať fungovať o rok skôr, ako sa plánovalo, teda už v polovici tohto roka.

Vyplýva to z druhej verzie zmluvy o založení ESM, ktorú dnes schválil vládny kabinet. Na rozdiel od jeho predchodcu, ktorý bol postavený len na zárukách účastníckych krajín, do trvalého eurovalu budú členské štáty prispievať priamo upisovaním akcií na základnom imaní 700 miliárd eur. Z tejto sumy bude 80 miliárd eur vo forme splatených akcií, zvyšných 620 miliárd eur bude splatných na vyzvanie. Celková hodnota akcií upísaných Slovenskom, vrátane tých na požiadanie, bude predstavovať 5,768 miliardy eur.

Trvalý euroval nadväzuje na svojho predchodcu, Európsky fond finančnej stability (EFSF), ktorý bol vytvorený v roku 2010 len na obmedzené obdobie do júna 2013. Práve v tomto termíne ho mal pôvodne ESM nahradiť, európski lídri však v pondelok (30.1.) na summite v Bruseli definitívne potvrdili dlhšie presadzovanú myšlienku, aby nový mechanizmus začal fungovať už od polovice tohto roka.

Obidva záchranné mechanizmy tak budú jeden rok fungovať súbežne, pričom ich spoločná efektívna úverová kapacita by nemala presiahnuť 500 miliárd eur. Na druhej strane však takýto krok nie je vylúčený. "Po podpísaní zmluvy o ESM a pred jej vstupom do platnosti ešte Rada guvernérov prehodnotí to, či stanovená úverová kapacita postačuje a prípadne ju môže navýšiť," avizuje rezort financií.

Zmluva o trvalom eurovale je prezidentskou zmluvou a pred ratifikáciou hlavou štátu sa vyžaduje aj súhlas Národnej rady (NR) SR. Ministerstvo financií zároveň upozorňuje, že na vykonateľnosť zmluvy bude potrebné vytvoriť nový legislatívny rámec v značne širšom rozsahu ako v platnom zákone o špecifických štátnych zárukách, prijatom pri vstupe SR do dočasného eurovalu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok