Nemci vytvorili kilometre dlhú živú reťaz, protestovali proti dronom

TASR
11.6.2016 23:02

Tisíce demonštrantov vytvorili ľudskú reťaz pred americkou základňou Ramstein v juhozápadnom Nemecku. Vyjadrili tak svoj protest proti americkému programu útokov bezpilotných lietadiel, v ktorom údajne zohráva kľúčovú úlohu práve základňa Ramstein.

Nemci vytvorili kilometre dlhú živú reťaz, protestovali proti dronom
Northrop Grumman

Podľa organizátorov akcie niekoľkokilometrovú reťaz napriek daždivému počasiu vytvorilo asi 5000 ľudí. Polícia odhadla počet účastníkov na približne dve tisícky. Ramstein, nachádzajúci sa neďaleko mesta Kaiserslautern v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, je hlavnou americkou leteckou základňou v Európe.


Podľa aktivistov Ramstein slúži ako technologické centrum kontroverzného programu likvidácie militantov bezpilotnými lietadlami. Vlády Spojených štátov a Nemecka význam základne dlhodobo bagatelizujú a priamym otázkam na jej úlohu v dronovom programe sa vyhýbajú.

Podľa internetovej stránky Intercept, ktorá pôvodne slúžila ako platforma na zverejňovanie dokumentov získaných Edwardom Snowdenom, zohráva základňa v Ramsteine ústrednú úlohu pri riadení útokov dronov na Blízkom východe, v Afganistane a v afrických krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok