Je mojou oporou, povedala o manželovi britská kráľovná. Obaja oslavujú

TA3 SITA
10.6.2016 13:23

Začali sa oficiálne trojdňové oslavy 90-tych narodenín britskej kráľovnej Alžbety II.. Jubilea sa dožíva aj jej manžel princ Filip, ktorý oslavuje 95 rokov. Ten však avizoval, že si verejnú oslavu nepraje.

Britská kráľovná Alžbeta II. vzdala dnes hold svojmu manželovi, princovi Philipovi, pri príležitosti jeho dnešných 95. narodenín. V krátkom vyhlásení zverejnenom krátko pred začatím oficiálnych osláv svojich 90. narodenín kráľovná uviedla, že manžel "bol, celkom jednoducho, mojou silou a oporou po všetky tie roky".

Kráľovská rodina súčasne zverejnila nový portrét kráľovského páru, ktorý sa zosobášil pred 68 rokmi. Jeho autorkou je renomovaná fotografka Annie Leibovitzová. Manželov fotografovala u nich doma vo Windsorskom zámku, keď v apríli pri príležitosti skutočných narodenín kráľovnej (21. apríla) urobila tri nové portréty Alžbety II. s jej obľúbenými psami. 

Manželia sú na novom portréte zladení oblečením v staroružovej farbe, princ má ružovú košeľu a kráľovná prúžkovanú halenku a kabátik. Alžbeta II. a nadporučík Philip Mountbatten, pôvodne princ dánsky a grécky, sa zasnúbili v roku 1947 a niekoľko mesiacov nato sa zobrali vo Westminster Abbey v Londýne. Princ dostal titul princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Majú spolu štyri deti: Charlesa, Anne, Andrewa a Edwarda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok