Rusku necháme cyklotrón, slovenskí študenti dostanú bezplatné pobyty

TA3 ČTK
8.6.2016 14:06

Slovensko prenechá Rusku technológiu pre plánované cyklotrónové pracovisko na odhaľovanie nádorových ochorení či výrobu liekov v Bratislave. Moskva za to poskytne slovenským študentom bezplatné pobyty na svojich vedeckých vysokých školách v oblasti jadrového výskumu.

Rusku necháme cyklotrón, slovenskí študenti dostanú bezplatné pobyty
SITA/Marko Erd

Splácanie dlhu voči Slovensku

Vyplýva to z návrhu dohôd, ktoré schválila slovenská vláda. Slovensko tak podľa očakávania nedokončí roky rozostavaný areál cyklotrónového pracoviska. Projekt výstavby cyklotrónového centra začalo Slovensko ešte v 90. rokoch, a to v rámci splácania dlhu niekdajšieho Sovietskeho zväzu voči Slovensku. Pre nedostatok peňazí však výstavbu pozastavili.

Slovensko sa predtým spoliehalo na vytvorenie spoločného podniku s Ruskom, do ktorého by vložilo rozostavanú budovu a samotné technológie v hodnote asi 167 miliónov eur. Rusko by poskytlo približne 73 miliónov eur.

25 rokov neriešený problém

K dohode však nedošlo, Slovensko preto z Ruska nedoviezlo príslušnú technológiu a roky ju skladovalo v Zjednotenom ústave jadrových výskumov v meste Dubna.

"Je to 25 rokov neriešený problém. Podarilo sa ho uzavrieť tak, že zostatková hodnota odhadovaná približne na 1,7 milióna eur bude kompenzovaná štúdiom 200 študentov doktorandského štúdia na špičkových univerzitách v Ruskej federácii v hodnote 16 miliónov eur," povedal minister školstva Peter Plavčan. Dodal, že prví študenti by mohli odísť na študijný pobyt do Ruska už v nasledujúcom školskom roku. Podľa dohody Slovensko vyrobené zariadenia pre cyklotrónové centrum prenechá ruskému ústavu na ďalšie využitie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok