Francúzsko zriadi núdzový fond, v Nemecku hrozia ďalšie búrky

TA3 TASR
6.6.2016 16:09

Vláda Francúzska zriadi núdzový fond pre obyvateľov, ktorí počas najzávažnejších povodní, aké túto krajinu v dôsledku rozvodnenia rieky Seina postihli za uplynulé tri desaťročia, prišli o všetok svoj majetok. Vyhlásil to francúzsky premiér Manuel Valls. V Nemecku začali odpratávacie práce.

18 mŕtvych

Manuel Valls po zasadaní vlády podotkol, že "návrat do normálu potrvá istý čas", pričom vyzval na spolupatričnosť medzi obyvateľmi. Podľa jeho slov poskytne daný fond prostriedky vo výške "niekoľkých desiatok tisíc eur" osobám bez potrebných zdrojov, aby sa dokázali vrátiť do bežného života.     

Približne 7000 francúzskych domácností zostáva stále bez elektrického prúdu, zatiaľ čo múzeum Louvre otvoria v stredu. V Paríži zostali pre vysokú hladinu vody uzatvorené viaceré železničné stanice a ulice. Prírodný živel si v Belgicku, Francúzsku, Nemecku a Rumunsku vyžiadali celkovo 18 mŕtvych.

asdasdasda_0a000002-838d-8935.jpg

Odpratávajú trosky

Nemecké záchranné tímy využili prestávku v niekoľkodňových búrkach a začali likvidovať najväčšie škody. Meteorológovia však varovali, že zlé počasie sa ešte vráti. V noci boli zrušené všetky existujúce výstrahy pred výčinmi počasia, oznámila nemecká meteorologická služba. Zároveň však upozornila, že môžu byť vyhlásené nové výstrahy pre južné a západné Nemecko.

Odpratávanie trosiek pokračovalo v juhonemeckej spolkovej krajine Bavorsko, kde boli jedny z najhorších záplav minulého týždňa. Očakáva sa, že do vážne zasiahnutého tamojšieho mesta Simbach am Inn príde pomáhať približne 100 vojakov nemeckej armády.

"Budú pomáhať tu prítomným pracovníkom a dobrovoľníkom, ktorí sú už na pokraji svojich možností," uviedol hovorca mestskej samosprávy Robert Kubitschek. Vojaci prídu s dvoma nakladačmi s čelnou radlicou a s rýpadlom. Budú tiež pomáhať v neďalekom bavorskom mestečku Triftern.

"Je toľko oblastí, kde ich môžeme využiť," vyhlásil starosta Simbachu Klaus Schmid. Záplavy spôsobené lejakmi počas búrok si minulý týždeň vyžiadali sedem ľudských životov a podľa odhadov spôsobili škody za miliardu eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok