Poľskí tajní zasiahli proti proruskej strane, riešia aj kotlebovcov

TA3 ČTK
3.6.2016 11:50

V Poľsku sa za mrežami ocitol prvý vodca politickej strany, ktorý bol zatknutý pre obvinenie zo špionáže, informoval denník Gazeta Wyborcza.

Poľskí tajní zasiahli proti proruskej strane, riešia aj kotlebovcov
Facebook.com/partia.zmiana

Vystupujú proti NATO

Zadržanie Mateusza Piskorského z proruskej mimoparlamentnej strany Zmena dal denník do súvislosti so záujmom tajných služieb o ďalšie zoskupenia, ktoré vystupujú proti NATO a sú financované Ruskom aj v ďalších európskych krajinách. Poľská kontrarozviedka sa podľa denníka zaujímala aj o političku z radov českej sociálnej demokracie, či Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Piskorski, ktorý býval poslancom za populistickú stranu Sebaobrana, bol zatknutý už 17. mája. Ten istý deň poľská kontrarozviedka (ABW) vypočúvala ďalších päť členov vedenia Zmeny a zaujímala sa o kontakty s predstaviteľmi podobných organizácií v Európe.

Agentov ABW podľa denníka zaujímali konkrétne mená: šéfredaktor krajne pravicového nemeckého mesačníka Zuerst! Manuel Ochsenreiter, Piotr Luczak z nemeckého ľavicového zoskupenia Ľavica i česká sociálna demokratka Anna Čurdová. ABW sa podľa denníka zaujímala aj o kontakty s podobnými zoskupeniami z Rumunska, Maďarska a so slovenskou parlamentnou stranou Mariana Kotlebu.

Financovaní ruskými tajnými službami

"Podobne ako Zmena sú to odporcovia prítomnosti amerických vojsk v našej časti Európy. Medzi stúpencami sú krajní ľavičiari i nacionalisti. Spája ich myšlienka spolupráce s Ruskom. A čo je dôležité, ich členovia rokovali s poľskou Zmenou o príchode do Varšavy, aby demonštrovali počas júlového summitu NATO," napísala Gazeta Wyborcza a dodala, že po zásahu ABW je otázkou, či zahraniční politici napokon prídu.

ABW podľa denníka zhromaždila dôkazy, že Zmena aj spolupracujúce zoskupenia v členských krajinách EÚ z bývalého sovietskeho bloku sú financované ruskými tajnými službami. Osoby, na ktoré sa agenti ABW pýtali, boli podľa poľského denníka vytipované nemeckými a českými tajnými službami ako ľudia pravdepodobne platení Ruskom. Cieľom podujatia bolo rozbiť "protiNATOvskú internacionálu", ktorú si Rusko vytvorilo v niekoľkých štátoch EÚ.

Väčšinou ide o okrajové zoskupenia, ako Zmena, no ĽSNS sa naopak dostala do parlamentu. Vo vyššej lige hrá aj bulharská nacionalistická strana Ataka, maďarský Jobbik, grécky Zlatý úsvit, talianska Liga severu a francúzsky Národný front, o ktorých sa tiež hovorí v súvislosti so záujmami Rusov.

sas_0a000002-51fe-4c1a.jpg

Protesty neplánujú zrušiť

Poľská kontrarozviedka podľa denníka vznik Zmeny prijala so znepokojením, pretože sa časovo zhodoval s ruskou agresiou na Ukrajine, čo Poľsko vníma ako veľké ohrozenie.

"Je samozrejmé, že protialiančné hnutie sa vzhľadom k zväčšovaniu prítomnosti vojsk NATO v našej časti Európy snaží spájať a zjednocovať sily. Ale robiť z toho špionáž je manipulácia. Neinšpirujú nás, ani neplatia žiadne cudzie služby," vyhlásil Tomasz Jankowski zo Zmeny a dodal, že protesty sa počas summitu uskutočnia a hostia zo zahraničia ich prídu podporiť, pretože sú to "odvážni ľudia".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok