Pozrite sa, ako má vyzerať cesta Hyperloopom. S vývojom pomohli Slováci

TA3
4.6.2016 10:16

Pohodlné cestovanie obrovskými rýchlosťami, ktoré má spôsobiť celosvetovú revolúciu, sa má začať práve v Bratislave. Firma, ktorá chce u nás postaviť prvú trať, ukázala, ako má vyzerať cestovanie Hyperloopom.

Pozrite sa, ako má vyzerať cesta Hyperloopom. S vývojom pomohli Slováci
Hyperloop Transportation Technologies

Začať by chceli u nás

Jedna zo spoločností, ktoré chcú k lietadlám, autám a vlakom pridať ďalší základný spôsob prepravy, pred časom ohlásila, že prvú trať chce vybudovať medzi Bratislavou a Viedňou, respektíve priamo v Bratislave.

Vyslúžila si nadšené reakcie, ale ozvalo sa aj nemálo skeptikov. To, že to zrejme s projektom myslí vážne, ukázala v posledných dňoch. Zverejnila vizualizáciu, na ktorej ukazuje, ako by mala vyzerať bežná cesta „loopom“.

Cestovanie v kapsuli, ktorá by levitovala v odvzdušnenom potrubí, poháňanom slnečnou energiou, by bolo mimoriadne rýchle. Vo Viedni by sme vystúpili za pár minút, ani cesta do Košíc by nemusela trvať viac ako polhodinu.

Pevný a so senzormi

Hyperloop je stále len konceptom, i keď technológia je už čiastočne odskúšaná. Výziev je niekoľko – okrem funkčného potrubia a pohonu ide aj o prepravné kapsule.

Za vývojom materiálu kapsuly stoja už aj slovenské spoločnosti. Materiál plášťa kapsuly nazvali vibranium. Skladá sa z uhlíkových vlákien, ktoré obsahujú senzory. Tie monitorujú napríklad teplotu, stabilitu a integritu materiálu. Materiál má byť osemkrát pevnejší a päťkrát ľahší ako hliník.

Na Slovensko chce priniesť „hyperslučku“ jedna z dvoch spoločností, ktoré sa ujali pôvodného nápadu Elona Muska. Hyperloop Transportation Technologies už podpísala so slovenskou vládou memorandum o porozumení. Práve táto spoločnosť najviac spájaná so „slovenským“ Hyperloopom ukázala na konferencii vo Viedni, ako by to mohlo vyzerať vnútri dopravného systému, ktorý ešte ani nedokázal svoju funkčnosť.

Pasažiera treba upokojiť

Dizajnéri sa museli vysporiadať so stiesneným priestorom, ale potrebovali prekonať aj istú psychologickú bariéru pasažierov. Mnohým cestujúcim nepridá na pohode, keď si predstavia, že Hyperloop sa rúti možno tisíckilometrovou rýchlosťou v malom tubuse bez okien. Ak by cestujúci predsa dostali možnosť vyzrieť z kapsule, videli by len temnú rozmazanú šmuhu.

Hyperloop Transportation Technologies však nechce, aby niekto pochyboval o tom, že ide o celkom bezpečný spôsob dopravy. K navodeniu dobrého pocitu majú prispieť veľké obrazovky, ale napríklad aj pohodlné kožene kreslá. Kritici však hovoria, že vo vizualizácii chýbajú opierky na lakte a sedačky vyzerajú úzke, s nenastaviteľným sklonom.

Hra s virtuálnou realitou

Kým pri cestovaní vlakom sa dá spoľahnúť na upokojujúci výhľad na krajinu, Hyperloop sa bude musieť spoľahnúť na simulovanú scenériu.

Touto úlohou poverili nemeckú firmu špecializujúcu sa na virtuálnu a rozšírenú, takzvanú augmentovanú realitu. Okná kapsuly by boli len monitormi, ktoré by ukazovali čas, počasie, rýchlosť, polohu na trase, ale aj nastaviteľný simulovaný výhľad. Chcete vidieť krajinu, či cestovanie vesmírom? Žiadny problém.

Výhľad by mal byť celkom realistický aj vďaka senzorom, ktoré zachytia pohyby hlavy pasažiera a vedia meniť uhol náhľadu na scenériu. Krátku cestu by mohol oživiť kompletne virtuálny svet, prípadne aj film či seriál. Výber by zostal na cestujúcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok