V Rakúsku zhorela ubytovňa pre migrantov, vlastníci sú v šoku

ČTK
1.6.2016 19:00

Na severe Rakúska neďaleko hraníc s Českom zhorela drevostavba, v ktorej mala byť ubytovňa pre žiadateľov o azyl. Podľa zástupcov Červeného kríža, ktorý budovu vlastnil, útočili podpaľači.

V Rakúsku zhorela ubytovňa pre migrantov, vlastníci sú v šoku
SITA/Radoslav Maťaš (ilustračný záber)

Vandalský čin za státisíce

Polícia túto informáciu potvrdila. Rakúski policajti vlani zaznamenali 25 rôznych útokov na ubytovne pre migrantov, podobný požiar ale zaregistrovali prvýkrát. Nová drevená budova v hornorakúskej obci Altenfelden, asi 13 kilometrov južne od českých hraníc a zhruba rovnako ďaleko od nemeckých hraníc, vzplanula v noci. Zhruba stovka hasičov k nej dorazila okolo 02:00 SELČ.

"Bol to pre nás šok," povedal hovorca Červeného kríža Stefan Neubauer. Do objektu sa podľa neho zhruba za dva týždne malo nasťahovať 48 migrantov. "Bol to vandalský čin, s ktorým sme sa doteraz nestretli," dodal Neubauer s tým, že sa organizácia na rovnakom mieste pokúsi postaviť novú budovu. Škody po požiari odhadol na 300.000 eur.

Rakúska polícia informáciu humanitárnej organizácie o podpaľačstve potvrdila s tým, že sa podarilo nájsť dve ohniská pri vonkajšej stene objektu. Urýchľovač horenia vraj použitý nebol. K páchateľovi činu zatiaľ nevedú žiadne stopy, uviedla polícia.

V Rakúsku výnimočné

Rakúsko vlani prijalo 90.000 migrantov, čo zodpovedá zhruba percentu miestnej populácie. Na začiatku tohto roka ale Viedeň výrazne sprísnila podmienky pre podávanie žiadostí o azyl. V Rakúsku migračná kríza okrem iného spôsobila nárast podpory pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska.

Jej kandidát na prezidentský úrad Norbert Hofer na konci mája len veľmi tesne podľahol vo voľbách expredsedovi zelených Alexander Van der Bellenovi. Podľa zverejnených oficiálnych výsledkov predstavoval rozdiel iba 30.863 hlasov.

Útoky proti ubytovniam pre žiadateľov o azyl sú v Rakúsku - na rozdiel od susedného Nemecka - skôr výnimočné. Budovu ubytovne útočníci zapálili vôbec prvýkrát. Podľa agentúry APA policajti vlani zaznamenali 25 útokov, väčšinou išlo o vyhrážanie alebo útoky kameňami. V Dolnom Rakúsku zaútočil muž na migrantov airsoftovou pištoľou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok