Rada NATO-Rusko by mala zasadnúť ešte pred summitom aliancie

TA3 ČTK
20.5.2016 14:46

Ďalšie rokovania Rady NATO-Rusko by sa mohlo uskutočniť ešte do júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Varšave. Novinárom to povedal generálny tajomník aliancie Jens Stotenberg.

Podľa Stoltenberga všetci prítomní podporili obe časti súbežného prístupu, ktorý aliancia teraz voči svojmu východnému susedovi uplatňuje, teda posilňovanie obrany východného krídla a snaha o zmysluplný politický dialóg.

Vzťahy medzi alianciou a Ruskom sa predvlani prepadli na bod mrazu v dôsledku ruskej anexie Krymu, ktorú NATO považuje za nelegálnu, a postupu na východnej Ukrajine. Aliancia prerušila akúkoľvek praktickú spoluprácu s Moskvou, otvorené zostali len možnosti diplomatických rozhovorov.

Posledná schôdzka Rady NATO-Rusko, ktorá sa uskutočnila pred mesiacom, v zásade ukázala, že medzi oboma stranami naďalej panujú hlboké rozpory. O trvajúci dialóg s ruskou stranou sa podľa diplomatov snaží spomedzi členských krajín aliancie predovšetkým Nemecko.

"Veríme, že silná obrana, schopnosť odstrašenia a predvídateľnosť našich krokov sú najlepším základom pre politický angažmán s Ruskom," poznamenal generálny tajomník aliancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok