Oslobodili desiatky rukojemníkov Boko Haram. Našli aj ďalšiu školáčku

TASR TA3
20.5.2016 06:29

Nigérijské ozbrojené sily oznámili oslobodenie 97 rukojemníkov teroristickej skupiny Boko Haram, medzi ktorými je údajne ďalšia zo školáčok unesených v roku 2014 z mesta Chibok.

Ženy a deti

Výsledkom zásahu v zalesnenej oblasti Sambisa je tiež usmrtenie 35 islamistických teroristov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu nigérijskej armády Saniho Usmana.

Rukojemníkmi oslobodenými pri uvedenom zásahu sú podľa neho výlučne ženy a deti. Jedno z dievčat "podľa všetkého" pochádza zo skupiny 276 unesených školáčok z Chiboku v nigérijskom štáte Borno, z ktorých je 200 dodnes nezvestných.

Prezident privítal Nkekiovú

Armáda túto informáciu zverejnila niekoľko dní po tom, ako na severovýchode Nigérie našli prvú z nezvestných školáčok, identifikovanú ako Falmata Mbalalová alebo Amina Ali Nkekiová.

V súčasnosti 19-ročnú ženu, ktorá utiekla zo zajatia Boko Haram s malým dieťaťom, privítal vo štvrtok v hlavnom meste Abuja nigérijský prezident Muhammadu Buhari. Podľa nemenovaného príslušníka občianskej stráže v Chiboku poskytla bývalá rukojemníčka údaje o tom, kde by sa mali nachádzať ostatné unesené školáčky.

Boko Haram neustále ohrozuje obyvateľstvo v obciach na severovýchode Nigérie a podniká aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Cieľom hnutia je vytvoriť vlastný štát, kde chce uplatňovať prísnu formu islamského práva známeho ako šaría. Od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov najmenej 14.000 ľudí.

adasd_0a000002-9239-8f7b.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok