Vracia sa studená vojna? Najnovším miestom sporu je Poľsko

TA3 ČTK
16.5.2016 19:21

Už v utorok sa u našich severných susedov začína cvičenie síl veľmi rýchlej reakcie. V Poľsku stavajú aj ďalšiu časť protiraketového štítu. Rusko tieto aktivity vníma ako výzvu.

Posilnenie obrany východného krídla

Severoatlantická aliancia sa v roku 2014 v reakcii na ruský postup na Ukrajine rozhodla posilniť obranu svojho východného krídla vytvorením nových síl veľmi rýchlej reakcie. Podľa dvojice generálov NATO by ale tieto sily boli pri presune a rozmiestňovaní príliš zraniteľné, nebolo by ich tak možné vyslať do Poľska alebo pobaltských krajín.

Aj preto aliancia počíta s tým, že obranu svojho východného krídla vymyslí inak. Zvažuje napríklad rozmiestnenie štyroch práporov do trojice pobaltských krajín a do Poľska. Podľa jedného vysoko postaveného poľského diplomata je to pritom úplné minimum toho, čo je potrebné urobiť. Aliancia bude o opatreniach rokovať na júlovom summite vo Varšave.

Ruská taktika

Aj napriek nedostatkom považujú alianční činitelia sily veľmi rýchlej reakcie za dôležitý prvok spoločnej obrany. Môžu ich využiť v prípade, ak budú chcieť udržať v medziach občianske nepokoje alebo situácie, kedy dochádza k prekročeniu aliančných hraníc.

Činitelia NATO sú presvedčení, že Moskva by takéto "hybridné" prvky využila, aby proti aliancii poštvala jej protivníkov pred vypuknutím otvorených bojov. Severoatlantická aliancia tvrdí, že Rusko takú taktiku využíva aj na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok