Vstup do koalície so Smerom bola jediná možnosť, tvrdí Bugár

TA3 TASR
14.5.2016 10:42

Vstup strany Most-Híd do koalície so Smerom-SD, SNS a #Sieťou bola jediná možnosť, ako zložiť stabilnú vládu. Alternatívou boli len predčasné voľby. Po rokovaní Republikovej rady Mosta-Híd to povedal predseda strany Béla Bugár.

Žiadne zemetrasenie nenastalo

"Do programového vyhlásenia vlády sa dostali aj také veci, ktoré sme nevedeli presadiť ani v pravicovej vláde. Ak budeme aktívni a plniť všetko, čo tam je, jednoznačne vieme dokázať občanom, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie," zdôraznil Bugár.

Poukázal tiež na to, že po vstupe do koalície v Moste-Híd žiadne zemetrasenie nenastalo. Bugár sa tu oprel o doterajšie povolebné prieskumy verejnej mienky, ktoré strane pripisujú v priemere 6,5 percenta, čo je aj stranícky volebný výsledok. "Zároveň sa nám rozrastá členská základňa," informoval.

Bugár tvrdí, že základné piliere Mosta-Híd deklarované pred voľbami, teda právny štát, podpora menšín a menej rozvinutých regiónov, sa postupne dostávajú na stôl. "V pripomienkovom konaní je už zákon o tzv. málotriedkach, mal by prísť na júnové rokovanie NR SR. Pripravuje sa aj vyššia valorizácia dôchodkov, je rozbehnutá príprava zákona o menšinovom fonde. Vláda odsúhlasila aj výstavbu rýchlostnej cesty R7," menoval Bugár.

Kritizoval komunikáciu s opozíciou

Ďalším balíkom budú podľa jeho slov zákony posilňujúce právny štát. "Robí sa na protischránkovom zákone, ktorý príde na jeseň do parlamentu. Rozbieha sa aj podpora zaostalých regiónov, už v júni by malo byť výjazdové zasadnutie vlády v okrese Rimavská Sobota a priľahlých okresoch," avizoval.

Most-Híd s volebným výsledkom spokojný nebol, na jeho hlbšiu analýzu ešte potrebuje čas. "Je potrebné oveľa hlbšie vyhodnotiť volebné výsledky a to, čo sa stalo posledné dva týždne pred voľbami. Na základe toho budeme musieť možno aj zmeniť stratégiu komunikácie strany," pripustil Bugár.

Na margo komunikácie s opozíciou upozornil, že ak opozičné strany niečo chcú v parlamente presadiť, musia rokovať s koalíciou. "Ak sme my ako opozičná strana chceli v NR SR niečo pretlačiť, museli sme rokovať. Nepodarilo sa to vždy, ale niečo prešlo. My máme zrušenie licenčnej dane v PVV od roku 2018, oni to dali už teraz. Určite budem odporúčať nehlasovať za takéto návrhy. Sú tam však aj opozičné návrhy, ktoré vyslovene nie sú z PVV, a viem si predstaviť, že niektoré, ak dôjde k dohode na koaličnej rade, by sme podporiť vedeli," podotkol.

Vytvorili ministerský klub

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál uviedol, že na najbližšej májovej schôdzi parlamentu je viac ako 50 opozičných návrhov, ale koalíciu o rokovanie požiadal len Ondrej Dostál. "Takto sa to robí, nie že predbehneme vládu, len aby sme si urobili PR," vyhlásil.

Most-Híd na Republikovej rade schválil záverečnú správu za minulý rok, rozpočet strany na tento rok, doplnil stranícke predsedníctvo a Republikovú radu o ďalších členov a vytvoril ministerský klub. "Vznikla tiež Rada samosprávy pri strane Most-Híd, kde budú odborníci zo samosprávy. Chceme totiž posilniť aj túto odbornú základňu strany," informoval Gál s tým, že Most-Híd musí zapojiť regióny nielen do straníckej práce, ale musia tiež pomáhať pri výjazdových zasadnutiach aj na stretnutiach s občanmi, aby referovali, čo všetko strana dosiahla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok