V budove SND sa naposledy rozlúčili s hercom Karolom Machatom

TA3 TASR
10.5.2016 13:22

Herecká elita, ale aj najbližšia rodina a priatelia sa predpoludním rozlúčili s velikánom slovenskej kultúrnej scény, Karolom Machatom. Posledná rozlúčka s hereckou legendou sa konala v historickej budove Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Pán herec

Do smútočných farieb bola odetá historická budova Slovenského národného divadla. Slovenská kultúrna verejnosť sa rozlúčila s hercom Karolom Machatom, ktorý zomrel 3. mája vo veku 88 rokov. V smútočných príhovoroch vystúpili generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, riaditeľ Činohry SND Roman Polák, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, Jana Sedláková za rodné mesto umelca Malacky, hereckí kolegovia Dušan Jamrich, Mária Kráľovičová, Emília Vášáryová, Martin Huba a Božidara Turzonovová.

Smútočné zhromaždenie oslovil ako prvý generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. "S veľkým zármutkom sme minulý týždeň prijali správu o jeho skone. Stíchlo srdce, ktoré desaťročia vytrvalo bilo, aby mohlo dávať a obohacovať nás všetkých - ako herec, divadelný, filmový, televízny, rozhlasový, aj ako excelentný recitátor. Pozorný a korektný kolega, na javisku i mimo neho. Pán umelec, ktorý sa neopakovateľným spôsobom zapísal do novodobej histórie slovenského divadelníctva a kultúry. Svojej materskej scéne, Slovenskému národnému divadlu, bol verný takmer päť desiatok rokov, vytvoril viac ako sto hereckých postáv."

Za kráľom herectva sa zatvorila opona

"Smútim viac ako sa dá vypovedať, s tebou odchádza kus mňa samotnej, s tebou, posledným bardom a posledným mohykánom našej slnečnej generácie. Volali sme ju slnečná a šťastná, lebo sa dostala k slovu hneď po vojne. Vyleteli sme do sveta, plní nadšenia, elánu a radosti. Trúfam si tvrdiť, že málokto si dnes dokáže predstaviť, čo to bolo, keď nás uznávala aj západná divadelná kritika a rozhodujúci podiel na tomto úspechu si mal práve ty," lúčila sa s dlhoročným kolegom Mária Kráľovičová.

"Dovoľ aj mne vzdať hold tvojmu skvostnému hereckému umeniu, tvojej svojskej ležérnej dokonalosti. Nikdy si nestál o mediálnu publicitu, a už vôbec nie o prestíž. Jediné, na čom ti záležalo, bola kvalita, kvalita tvojho výkonu a divák, ktorý ťa vnímal," lúčila sa s kolegom Božidara Turzonovová. Po jej slovách nasledoval posledný potlesk a posledná pocta hľadiska po stojačky. Zatvorila sa opona za kráľom herectva.

Tragéd i komik

Karol Machata sa narodil 13. januára 1928 v Malackách. Tragéd i komik, romantik, rytier javiska Karol Machata takmer pol storočie pôsobil v Činohre SND (1953–1998). Od 1. januára 1949 ho prijali za eléva SND, jeho prvou bola postava mladého atentátnika Jakuba v inscenácii Atentát. Jeho nádherný zamatový hlas znel z javiska, filmového plátna, rozhlasu a v poslednom období jeho umeleckej kariéry aj z televíznej obrazovky. 

Karol Machata patrí do "slnečnej generácie" predstaviteľov hier Arthura Millera, Harolda Pintera, Edwarda Albeeho a iných, rovnako ako domácej klasiky Bukovčana, Karvaša a ďalších. Ako tragéd a rovnako aj svojimi komediálnymi i romantickými postavami, či slovom básnika, zasiahol Karol Machata srdce milovníka Tálie a poetického slova ako málokto. 

Filmy, v ktorých hral, patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie. Zahral si napríklad v snímkach Zemianska česť (1957), Dáždnik svätého Petra (1958), Pieseň o sivom holubovi (1961), Polnočná omša (1962), Skrytý prameň (1973), Červené víno (1976), Soľ nad zlato (1982) a mnohých ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok