Slovákov na Evereste zasiahla lavína, už sú v opatere šerpov

TA3 SITA TASR
10.5.2016 11:59

Dvoch slovenských horolezcov Vlada Štrbu a Zoltána Pála pri výstupe na Mount Everest zasiahla lavína a uväznila ich v bivaku. Na pomoc im vrtuľník priviezol štyroch šerpov.

Slovákov na Evereste zasiahla lavína, už sú v opatere šerpov
Facebook/Michal Novota

Horolezcov v pondelok po nástupe do Boningtonovej cesty zastihla silná snehová búrka, zasiahla ich aj lavína, ktorá Zoltánovi Pálovi poranila oči.

Horolezci zostali uväznení v bivaku na plošine 4. tábora bývalej Boningtonovej výpravy vo výške 7 200 metrov n. m. Ráno dorazilo do základného tábora volanie o pomoc. Terén sa stal mimoriadne lavinózny, informuje týždenník .týždeň.

"Vlado a Zolo sú už v druhom tábore v opatere záchrancov. Ak to počasie dovolí, zajtra ich vrtuľník odvezie až do Káthmandú. Obaja sú v poriadku, iba Zolo ma problémy s očami. Občas hora k sebe nepustí. Ďakujeme všetkým za podporné správy. Chceme oceniť výkon šerpov, ktorí bez prípravy na obed vyrazili do úplne neznámej steny plnej snehu a vyštverali sa až k Vladovi a Zolovi," informoval o tom oficiálny facebookový profil expedície.

Obaja naši horolezci si vybrali jednu z najnáročnejších výstupových trás na Mount Everest, ktorá vedie v juhozápadnej stene. Prvýkrát sa ju podarilo zdolať až na šiesty pokus veľkej britskej expedícii pod vedením Chrisa Boningtona v roku 1975. Po nich sa jej hovorí Britská alebo Boningtonova cesta.

Témy: Mount Everest
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok