Egyptská armáda bombardovala turistov, pozostalých odškodnia

ČTK
9.5.2016 20:34

Egyptská organizácia odškodní rodiny mexických turistov, ktorí zomreli vlani po tom, čo ich autá v púšti "omylom" bombardovala egyptská armáda. Informovala o tom agentúra AFP. Egyptské jednotky vtedy v oblasti zasahovali proti islamistom, ktorí tam uniesli civilistu.

Egyptská armáda bombardovala turistov, pozostalých odškodnia
TASR/AP

"Rodiny troch obetí budú odškodnené, každá sumou 140.000 dolárov (asi 3,36 milióna korún) výmenou za to, že sa vzdajú všetkých súdnych nárokov," povedal agentúre AFP pokladník Egyptskej federácie cestovných kancelárií. Osem mexických turistov a ich štyria egyptskí sprievodcovia zomreli, keď sa vlani 13. septembra vracali do Káhiry z výletu do púšte.

Na ich štyri terénne autá zaútočil egyptský armádny vrtuľník, keď v blízkosti oázy Baharíja, vzdialenej asi 250 kilometrov juhozápadne od Káhiry, zišli z hlavnej cesty, aby sa najedli. Ministerstvo vnútra oznámilo, že išlo o omyl a že sa ich automobily podobali vozidlám používaným islamistami.

Podľa zástupcu federácie egyptských cestovných kancelárií sprievodcovi netušili, že sa dostali do zóny, v ktorej armáda a polícia práve zasahovali proti islamistom. Radikáli tam uniesli a sťali egyptského civilistu, ktorý pracoval pre bezpečnostné jednotky. K akcii sa prihlásila organizácia Islamský štát. Federácia egyptských cestovných kancelárií teraz diskutuje s rodinami zvyšných piatich obetí o podobnej dohode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok