Rakúsky kancelár Werner Faymann podal demisiu

TASR ČTK
9.5.2016 13:29

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann, ktorý je predsedom Sociálnodemokratickej strany Rakúska, sa rozhodol odstúpiť zo všetkých funkcií. Rakúsky prezident poveril dočasným vedením vládneho kabinetu a právomocami jeho šéfa vicekancelára Reinholda Mitterlehnera.

Pod silným tlakom

Faymann sa ocitol pod silným tlakom po debakli kandidáta SPÖ v prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami a tiež pre svoj tvrdý postoj k azylovým zákonom, napísala agentúra Reuters. Šéf rakúskej vlády uviedol, že odstupuje ako z funkcie predsedu vlády, tak aj z čela SPÖ. "Mať väčšinu (v strane) nestačí," povedal Faymann.

V prvom kole rakúskych prezidentských volieb zvíťazil kandidát populistickej Slobodnej strany Rakúska, ktorý sa v druhom kole 22. mája stretne s expredsedom strany Zelených Alexandrom Van der Bellenom.

Podľa Mitterlehnera ide o stabilitu

Najvyšší rakúsky predstaviteľ Heinz Fischer predpokladá, že rozhodnutie o novom spolkovom kancelárovi môže padnúť v polovici budúceho týždňa. Heinz Fischer sa poďakoval Faymannovi za viac ako sedemročné pôsobenie vo funkcii kancelára a aj osobne mu vyjadril vďaku za dobrú spoluprácu.

Mitterlehnerovi, ktorý bude viesť rakúsku vládu až do vymenovania nového kancelára, zaželala hlava štátu po zložení ústavou predpísaného sľubu "všetko dobré". Ľudovecký politik následne novinárom potvrdil, že v súčasnosti nemá v úmysle vypovedať koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi.

"Nejde teraz o to vypísať predčasné voľby," ide o stabilitu, zdôraznil Mitterlehner a vyhol sa priamej odpovedi na otázku, či by si dokázal predstaviť dobrú spoluprácu s Christianom Kernom, favorizovaným médiami za budúceho predsedu SPÖ. Vedenie Rakúskej ľudovej strany sa situáciou, ktorá vznikla po nečakanej rezignácii Wernera Faymanna, bude zaoberať na utorkovom rokovaní v Salzburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok