Vedci vyvinuli špeciálneho komára, bude bojovať proti zike

ČTK
7.5.2016 15:33

Do boja proti vírusu zika, ktorý sa v poslednom roku šíri najmä v Latinskej Amerike a ohrozuje budúce deti tehotných žien, nasadili vedci z britskej firmy Oxitec modifikovaného komára druhu Aedes aegypti.

Vedci vyvinuli špeciálneho komára, bude bojovať proti zike
SITA/AP

Státisíce týždenne

Zatiaľ projekt skúšajú v Brazílii a Paname, od júna s ním začnú na britských Kajmanských ostrovoch. Geneticky modifikovaní samčekovia komára, ktorý okrem vírusu zika prenášajú aj horúčku dengue, neštípu. Vyšľachtené sú tak, aby po spárení sa samičkami splodili potomkov, ktorí zomrú skôr, než dosiahnu plodnosti.

Firma Oxitec oznámila, že sa na Kajmanských ostrovoch, kde žije asi 56-tisíc obyvateľov, chystá v júni vypúšťať do prírody státisíce modifikovaných komárov týždenne. Cieľom projektu je zistiť, či bude táto metóda účinná aj v ďalších krajinách postihnutých epidémiou.

vajce_0a000002-fb7c-a4ba.jpg

Ekológovia varujú

Pred genetickými pokusy s hmyzom ale varujú ekológovia, podľa ktorých môžu vedci vyhubiť celý druh, či neúmyselne vytvoriť nekontrolovane zmutovaného komára. Niektoré pokusy s komármi v minulosti sa totiž príliš nevydarili.

Pri jednom pokuse modifikovaný komár síce neprenášal maláriu, ale z dlhodobého hľadiska bol odolnejší, žil dlhšie a kládol viac vajíčok. Pri iných pokusoch zas modifikovaný komár natoľko zoslabol, že by vo voľnej prírode neprežil, čím by sa narušil ekosystém. Komáre sú totiž potravou pre vtáky, netopiere či niektoré ryby.

Ochorenie spôsobené vírusom zika má obvykle mierny priebeh, no veľkým nebezpečenstvom je pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže zapríčiniť nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu. Spájaný je aj so vzácnym Guillain-Barrého syndrómom, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok