Pellegrinimu schválili úrad, Petrík nevpustili do pléna s bábätkom

TA3 SITA TASR
28.4.2016 09:59

Poslanci parlamentu pokračovali v tretej schôdzi novej Národnej rady.

17:50 Amnestie udelené zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom zostávajú v platnosti. Poslanec za OĽaNO - NOVA Ján Budaj neuspel s ústavným návrhom na ich zrušenie, parlament jeho právnu normu neschválil. Za zrušenie amnestií hlasovalo 55 zo 129 poslancov.

17:49 Poslankyňu Národnej rady Simonu Petrík nepustili do pléna s jej päťmesačnou dcérkou. Posťažovala sa na to na sociálnej sieti Facebook.

17:13 Poslanci spustili petíciu, ktorou chcú Veľkú Britániu podporiť v tom, aby nevystupovala z Európskej únie. Podpísať sa dá v parlamente a bude aj na sociálnej sieti Facebook.

15:46 Minister školstva Peter Plavčan nemá ujasnené, čo s knihou Petra Pišťánka a Dušana Tarageľa: Sekerou a nožom, ktorú žiada Združenie katolíckych škôl Slovenska stiahnuť z povinnej literatúry pre stredoškolákov.

13:00 Postavenie veľkých teplární v stavebnom konaní pri povoľovaní výstavby domovej kotolne sa nemení.

Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o tepelnej energetike opozičných poslancov Jozefa Viskupiča, Eduarda Hegera (obaja OĽaNO-NOVA) a Karola Galeka (SaS). Tí navrhovali, aby veľkí výrobcovia tepla nemali právomoc zúčastniť sa na stavebnom konaní pri výstavbe domových kotolní. Opozičným poslancom sa tak ani po štvrtýkrát nepodarilo presadiť zmeny v zákone o tepelnej energetike.

12:30 Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini bude mať väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfovať bude novému úradu, ktorý má zastrešovať aj informatizáciu spoločnosti.

Počítajú s tým zmeny v zákone o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže v takzvanom kompetenčnom zákone, ktorý schválili poslanci. Novela zákona sa prerokúvala v skrátenom legislatívnom konaní a účinná má byť od 1. júna.

12:10 Termín na spustenie systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov, čo je zodpovednosť za výrobok od uvedenia na trh až po jeho likvidáciu, sa neposunie. Parlament odmietol novelu zákona o odpadoch z dielne Anny Zemanovej z SaS.

11:25 Pravidlá udeľovania licencií na vysielanie rozhlasovej programovej služby sa meniť nebudú. Parlament odmietol novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorou chcel opozičný poslanec Jozef Viskupič podporiť vznik alternatívnych rádií.

11:20 Parlament neschválil novelu zákona o štátnom občianstve poslancov za SaS Ondreja Dostála, Petra Osuského a Martina Poliačika. Zákonodarcovia za liberálov navrhovali, aby sa zo zákona vypustili ustanovenia, na základe ktorých je občanom Slovenskej republiky odnímané občianstvo proti ich vôli na základe toho, že nadobudnú občianstvo iného štátu.

10:00 Diskusiou k novele kompetenčného zákona, na základe ktorej vznikne nový úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, otvorili vo štvrtok poslanci druhý deň tretej schôdze parlamentu. Návrhom sa národná rada zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. 

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý má vzniknúť k 1. júnu tohto roka, bude ústredným orgánom štátnej správy pre riadenie, koordináciu a dohľad nad využívaním finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, pre informatizáciu spoločnosti a pre investície. Na tento úrad prejde príslušná pôsobnosť úradu vlády a ministerstva financií v oblasti eurofondov a informatizácie. 

Parlament bude rokovať aj o návrhu poslankyne za SaS Anny Zemanovej, aby sa účinnosť nového zákona o odpadoch v časti, ktorá súvisí so spustením systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov za likvidáciu odpadu, posunula o pol roka. Diskutovať sa má aj o návrhu ústavného zákona, ktorým Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) navrhuje zrušiť amnestie udelené zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom. 

Popoludní čaká zákonodarcov obligátna štvrtková Hodina otázok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok