Austrália príde o kontroverzný utečenecký tábor v Melanézii

TASR
27.4.2016 10:48

Premiér Papuy-Novej Guiney Peter O'Neill oznámil zatvorenie strediska pre zadržiavanie utečencov a žiadateľov o azyl, ktoré zriadili austrálske úrady na území tejto krajiny. Opatrenie nasleduje po tom, ako papuánsky najvyšší súd rozhodol, že zadržiavanie ľudí v tomto stredisku je protiústavné.

V rozpore s ústavou

Premiér O'Neill v oznámení uviedol, že zariadenie na jednom z ostrovov Papuy-Novej Guiney - na ostrove Manus - zatvoria a že krajina okamžite požiada austrálsku vládu, aby sa postarala o tamojších azylantov.

Austrália posiela na ostrov Manus žiadateľov o azyl v rámci svojej migračnej politiky. Papuánsky súd však dospel k záveru, že konanie Austrálie je v rozpore s článkom tamojšej ústavy o osobnej slobode.

Stovky mužov

Momentálne sa v inkriminovanom zariadení nachádza približne 850 mužov. Súdne rozhodnutie podľa agentúry AP ohrozuje austrálsku politiku odmietania žiadateľov o azyl, ktorí sa plavia k jej brehom na člnoch. Canberra totiž platí Papue-Novej Guinei a tiež ostrovnému štátu Nauru za to, že týchto ľudí obe krajiny zadržiavajú v detenčných centrách na svojich územiach.

Najvyšší súd Papuy-Novej Guiney sa v utorok vyjadril, že zadržiavanie žiadateľov o azyl je porušením ich ústavného práva na osobnú slobodu, a nariadil domácej i austrálskej vláde, aby podnikli bezodkladné kroky a ukončili zadržiavanie azylantov na ostrove Manus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok