Elektronická koža dokáže premeniť naše telo na displej

TA3
23.4.2016 20:00

Čo v budúcnosti nahradí všadeprítomné smartfóny? Jednou z možností je „e-koža“, ktorá dokáže premeniť ľudské telo na displej. Japonci už vyvinuli jej základnú verziu.

Elektronická koža dokáže premeniť naše telo na displej
Tokijská univerzita/Takao Someja

Nemusíte so sebou nič nosiť

Výskumníci z Tokijskej univerzity vyvinuli ultratenkú vrstvu, ktorá si dobre rozumie s diódami. Znamená to zrod veľmi funkčnej, pružnej a nepriepustnej elektronickej kože.

Čoho všetkého ste schopní, ak si na seba „oblečiete“ elektronickú kožu? Z tela sa môže stať displej s blikajúcimi kontrolkami ako na palubnej doske auta.

Elektronická koža môže plniť podobné funkcie ako mobilný telefón alebo inteligentné hodinky. V porovnaní s takouto kožou vyzerajú aj najnovšie technické hračky, napríklad sofistikovane minimalizované fitnes náramky, ako zbytočne veľké rárohy.

"Myslíme si, že funkcionalizovaná koža dokáže nahradiť smartfón v budúcnosti. Keď nosíte mobil, je to dosť veľký prístroj. Ale ak si funkcionalizujete svoju vlastnú kožu, nemusíte so sebou nosiť nič. Bude pre vás jednoduché prijímať informácie kdekoľvek a kedykoľvek," povedal jeden z výskumníkov, profesor Takao Someja pre Live Science. Nová elektronická koža sa môže stať hitom funkčnej nositeľnej elektroniky.

Ukážu stres či emócie

Japonci chcú prostredníctvom tejto supertenkej kože navždy zmeniť spôsob komunikácie a pridať mu nový rozmer. "Aký by bol svet, keby sme mali displeje, ktoré by mohli prilipnúť k nášmu telu a dokonca ukazovať naše emócie alebo úroveň stresu, či nepokoja?" pýta sa Someja.

Vytvorenie takejto elektronickej kože je krokom k futuristickej predstave tela ako informačného monitoru, ktorý nás upozorní na odchýlky v telesných funkciách. Vývojári zatiaľ hovoria o lekárskych aplikáciách, ako meranie tepu alebo saturácie krvi kyslíkom.

Koža je vytvorená z tenkých vrstiev, ktoré obklopujú ultramalé diódy. Každá jedna dióda funguje ako jeden pixel a spoločne vytvárajú displej, na ktorom sa zobrazujú čísla alebo obrazce.

Už v minulosti tímy po celom svete prezentovali pokusy o elektronickú kožu, ale tento prototyp je iný – jeho hlavným plusom je vysoká flexibilita. Vrstva kože je tak ohybná, že podľa magazínu Verge sa dokonca dá pokrčiť do klbka, potom vyrovnať a hneď opäť použiť.

Doteraz mnohí narážali na problém s nestálosťou OLED diód. Japonská elektronická koža je z organickej elektroniky, ktorá je vyrobená z polymérov na báze uhlíka. Tradičná elektronika vyrobená z anorganických materiálov ako je kremík a zlato nie je taká pružná.

Tenšia ako ľudský vlas

Elektroluminiscenčná dióda OLED sa už bežne používa aj pri smarfónoch a v televíznych obrazovkách. Organické svetelné detektory a aj OLED však potrebujú ochranné nátery. Nevýhodou je, že tieto nátery znižujú ich pružnosť.

Predchádzajúce verzie „koží,“ teda organické elektronické panely, väčšinou chránila hrubá vrstva plastu alebo skla. Keď sa ich pokúšali stenšovať, zmenšovala sa aj ochrana diód pred vzduchom, a fungovať dokázali len niekoľko hodín.

Japonci si poradili s problémom ako majstri miniaturizácie. Nový typ povlaku dokáže ochrániť elektronické komponenty pred vzduchom a vodnou parou, ale vrstva s diódami zostáva dostatočne tenká a ohybná. Celá elektronická koža je tenká iba 3 mikrometre. Na porovnanie - vlas je hrubý 40 mikrometrov.

Takáto koža by podľa zverejnených parametrov mala vyprodukovať menej tepla a zároveň spotrebovať menej energie ako predchádzajúce vynálezy, pričom životnosť zariadenia sa predĺžila na niekoľko dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok