Zomrel legendárny hudobník Prince

TA3 TASR ČTK
21.4.2016 19:23

Vo veku 57 rokov zomrel americký spevák a multiinštrumentalista Prince.

V nemocnici pre chrípku

Informoval o tom jeho mediálny zástupca. Extravagantného hudobníka našli vo svojom dome na predmestí Minneapolisu, v meste Chanhassen. Podľa médií bol nútený prerušiť turné pre nešpecifikovanú chorobu.

Spevák bol hospitalizovaný s chrípkou v štáte Illinois minulý piatok po tom, čo jeho lietadlo neplánovane pristálo na medzinárodnom letisku v Quad City, píše Reuters. Prince pred tým zrušil dva koncerty v Atlante.

Po príčine smrti pátrajú

Svetové tlačové agentúry najskôr priniesli správu o tom, že v Princovom dome našli mŕtveho človeka. Polícia a lekári však odmietli médiám jeho identitu potvrdiť.

Princova mediálna agentka Yvette Noelová-Schureová neskôr pre AP povedala, že spevák skutočne zomrel. Po príčine smrti umelca polícia stále pátra, uviedla to na sociálnej sieti Twitter.

Jeden z najinovatívnejších hudobníkov

Prince, vlastným menom Prince Rogers Nelson, bol spevákom, skladateľom, multiinštrumentalistom a hudobným producentom. Uznanie si získal ako jeden z najinovatívnejších hudobníkov svojej generácie. Vo svojej tvorbe sa inšpiroval rozličnými vplyvmi - od Jamesa Browna cez The Beatles až po Jimiho Hendrixa. Ľútosť nad stratou výnimočného umelca na sociálnych sieťach vyjadrilo už mnoho hudobníkov.

 

Prince bol známy vďaka svojmu originálnemu prejavu, s ktorým v hudbe spájal prvky funku, rocku či R&B. V mnohokrát divokých kostýmoch predvádzal na pódiách energické vystúpenia. Svoje prvé albumy vydával na prelome 70. a 80. rokov, keď mala jeho tvorba výrazne popový charakter.

Medzi jeho najznámejšie albumy patrí Diamonds and Pearls z roku 1991 či Black Album vydaný o tri roky neskôr. Celkovo má na konte skoro 40 štúdiových albumov, mnohé skladby skomponoval aj pre iných interpretov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok