Ukrajincom by mali zrušiť víza do Schengenu, navrhuje Brusel

20.4.2016 13:45

Európska komisia oficiálne predložila Rade EÚ a Európskemu parlamentu návrh na zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Ukrajiny, ktorí chcú vycestovať do krajín schengenskej zóny na krátkodobý pobyt. Návrh nadobudne platnosť, ak ho schváli kvalifikovaná väčšina členských štátov EÚ a Európsky parlament.

Eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos poznamenal, že o tejto záležitosti by sa mohlo hovoriť už vo štvrtok v Luxemburgu na rokovaní únijných ministrov vnútra. Odhadol, že záležitosť by mohla byť dotiahnutá do konca "počas najbližších týždňov".

Šéf komisie Jean-Claude Juncker v marci ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi verejne sľúbil, že návrh na bezvízový styk, na Ukrajine toľko očakávaný, predloží v apríli. Dialóg s Ukrajinou o vízovej liberalizácii vedie Európska únia od roku 2008.

Akonáhle bude návrh prijatý, bez víz budú môcť cestovať Ukrajinci vybavení pasmi s biometrickými prvkami, a to na dobu kratšiu ako 90 dní, pripomenula EK v komuniké. Bezvízový režim sa bude uplatňovať vo všetkých členských štátoch EÚ, s výnimkou Írska a Británie, a tiež v štyroch štátoch pridružených k "Schengenu", čo je Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. EK pripomenula, že zrušenie víz ešte nedáva právo pracovať v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok