Rusi plánujú cenzúru spravodajstva, z titulkov zmiznú samovraždy

ČTK
19.4.2016 11:29

Hlavný ruský cenzúrny orgán sa vydal do boja proti epidémii samovrážd, ktorá sa v posledných rokoch rozšírila najmä medzi mladými ľuďmi a pre nedostatok liekov aj medzi ťažko chorými pacientmi. Vládna agentúra Roskomnadzor chce vydať smernice pre médiá, ako o samovraždách informovať verejnosť.

Rusi plánujú cenzúru spravodajstva, z titulkov zmiznú samovraždy
TASR/AP

Slovo bude tabu

Podľa ruskej agentúry RBK návrh počíta s tým, že v správach médií sa nesmie objaviť viac než jedna informácia o samovražde denne. Slovo "samovražda" sa nesmie objaviť v titulku. Na titulných stránkach sa podobné informácie nebudú smieť umiestňovať vôbec, nehovoriac o popise samovrahovho činu alebo o publikovaní fotografií.

Odporúčanie, ktoré je podľa moskovského rozhlasu zatiaľ v štádiu príprav, vychádza z presvedčenia, že príliš časté zmienky o dobrovoľnom odchode zo života môžu pre labilné osoby fungovať ako návod. Pokiaľ článok o samovražde bude obsahovať opis života mŕtveho, nemal by byť len "o životných prehrách, ale aj o víťazstvách", odporúča Roskomnadzor.

Chýbajú im lieky

Počet samovrážd v Rusku v poslednej dobe vyvoláva veľké znepokojenie odborníkov i verejnosti. Časté sú najmä prípady dobrovoľnej smrti školákov a mladých ľudí do 30 rokov. Vlani Roskomnadzor nechal zablokovať vyše 700 webových stránok, ktoré údajne obsahovali návod na samovraždu.

Alarmujúce sú aj časté prípady ťažko chorých ľudí, ktorí si zvolia smrť pre nedostatok liekov proti bolesti. Ich dovoz Rusko obmedzuje v dôsledku hospodárskej a finančnej krízy. Celoštátne štatistiky v Rusku nie sú k dispozícii, no vo februári však médiá zaznamenali iba v Moskve jedenásť takýchto prípadov.

Témy: liek Rusko Moskva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok