Vo Švédsku odstúpil minister, média ho obviňovali z napojenia na islamistov

TASR TA3
18.4.2016 22:12

Švédsky premiér Stefan Löfven oznámil demisiu ministra pre bytovú výstavbu Mehmeta Kaplana, ktorý sa stal terčom kritiky po odhaleniach, že je napojený na krajne nacionalistické a islamistické skupiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Výroky odvysielala miestna televízia

Sociálnodemokratický premiér uviedol, že sa s Kaplanom zhodli, že tento z Turecka pochádzajúci politik "nemôže vykonávať povinnosti ministra", keď sa v krajine vedie diskusia o jeho vzťahoch so "zahraničnými náboženskými a politickými organizáciami".

Kaplanovo pôsobenie vo funkcii sa stalo neudržateľným po tom, ako denník Svenska Dagbladet zverejnil v nedeľu videoklip s jeho výrokmi z roku 2009 - vtedy ako člen parlamentu prirovnal zaobchádzanie Izraela s Palestínčanmi k tomu, ako sa so Židmi zaobchádzalo v Nemecku v 30. rokoch 20. storočia. Výroky odvysielala miestna televízia v programe o islamofóbii.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová dnes cestou na zasadnutie šéfov diplomacií EÚ v Luxemburgu vyhlásila, že tieto výroky sú "príšerné". Kaplan sa minulý týždeň dostal do hlavných správ, keď niekoľko švédskych médií zverejnilo jeho fotografie z večere v roku 2015, kde bol prítomný aj líder švédskej pobočky tureckého krajne nacionalistického hnutia Siví vlci.

Odmieta všetky podoby extrémizmu

Obaja muži tvrdili, že nevedeli, kto bol medzi pozvanými na večeru, ale premiér v strohom skoršom vyhlásení uviedol, že každý člen kabinetu je zodpovedný za to, v akých spoločenských kruhoch ho vidia. Kaplana kritizovali aj za niekdajšie stretnutia s členmi islamistickej organizácie Milli Görüs, ktorá má turecké korene a ktorú niektorí kritici označujú za antisemitskú.

Kaplan - člen strany Zelených, teda menšieho koaličného partnera Löfvenových sociálnych demokratov - novinárom povedal, že "odmieta všetky podoby extrémizmu" a jeho demisia neznamená, že správy v médiách o jeho kontaktoch sú presné.

Kaplan  bol vymenovaný za ministra pre bytovú a mestskú výstavbu a informačné technológie v roku 2014, keď sa úradu ujala červeno-zelená koalícia, napísala agentúra DPA. Jeho rezort bude dočasne rozdelený medzi dvoch iných ministrov, oznámil ešte Löfven.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok