V Stredozemnom mori sa utopilo pravdepodobne až 400 utečencov

18.4.2016 13:26

Pravdepodobne až 400 ľudí zahynulo pri potopení sa lodí so somálskymi migrantmi, ku ktorému došlo v Stredozemnom mori pri pobreží Egypta. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

Smerovali do Talianska

Po potopení štyroch lodí s imigrantmi, ktoré mierili z Egypta do Talianska, sa v Stredozemnom mori zrejme utopili stovky ľudí. Správy o tragickej havárii potvrdili talianske úrady, ministerstvo zahraničia však zatiaľ počet obetí neuviedlo.

Agentúra ANSA s odvolaním sa na informácie zverejnené arabským vysielaním stanice BBC pôvodne informovala o tom, že je nezvestných okolo 400 migrantov najmä zo Somálska, Etiópie a Eritrey. Podľa nej sa zatiaľ podarilo zachrániť len asi tri desiatky ľudí, ktorí na lodiach mierili do Talianska.

Prvé oficiálne potvrdenie o nehode prišlo od talianskeho prezidenta Sergia Matarellyho, ktorý hovoril "o ďalšej tragédii v Stredozemnom mori, pri ktorej podľa všetkého zomrelo niekoľko stoviek ľudí".

Smutné správy potvrdil aj minister

Správy o veľkom počte mŕtvych potvrdil aj taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni. "Je isté, že tu presne po roku máme opäť tragédiu v Stredozemnom mori," povedal šéf diplomacie s odkazom na nehodu z apríla 2015, pri ktorej pri líbyjských brehoch zomrelo pravdepodobne viac ako 800 ľudí. 

Agentúra ANSA informovala aj o ďalšej záchrannej operácii, ktorá sa odohrala v nedeľu neskoro večer. Súkromná záchranná loď Aquarius pod vedením talianskej pobrežnej stráže poponáhľala na pomoc ľuďom v člne, ktorý mieril do Talianska. 

Do bezpečia previezla 108 ľudí vrátane piatich žien. Na palube člna ale objavili šesť mŕtvych tiel. Ďalších 21 ľudí je nezvestných. Európa sa obáva, že pre situáciu v Grécku, kde po uzavretí hraníc balkánskych štátov uviazlo vyše 50.000 utečencov, budú migranti znova častejšie využívať iné trasy vedúce k európskym brehom. Talianska pobrežná stráž v minulom týždni v Stredozemnom mori zachránila vyše 2000 utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok