Alternatíva pre Nemecko chce zakázať verejné prejavy islamu

TA3 ČTK
18.4.2016 12:43

Pravicová populistická strana Alternatíva pre Nemecko chce zakázať verejné prejavy moslimskej viery v krajine. Podľa nej je islam v rozpore s ústavou. Zástupcovia vládnych strán tento postoj kritizovali a hovoria o prejave extrémistických názorov. Moslimská rada prirovnala stranu k Hitlerovej nacistickej strane.

Žiadne burky, nikáby ani šatky

"Islam je politická ideológia, ktorá nie je zlučiteľná s nemeckou ústavou," uviedla cez víkend pri rokovaní o programe Alternatívy pre Nemecko podpredsedníčka strany Beatrix von Storchová. V minulosti už vyvolala pobúrenie, keď vyhlásila, že polícia musí migrantom zabrániť v živelnom v prekročení hraníc aj za cenu použitia strelných zbraní, a to aj proti ženám a deťom.

Predstavitelia tejto pravicovo populistickej strany vyzvali ku všeobecnému zákazu nosenia burky a nikábu, teda odevov, ktoré zakrývajú celú tvár moslimských žien. Žiadajú tiež, aby v školách bolo učiteľkám aj žiačkam zakázané nosiť na hlave šatku, ktorá je podľa strany prejavom utláčania žien. Strana tiež žiada zákaz chlapčenskej obriezky, ktorá patrí k tradičným náboženským rituálom moslimov aj židov.

Vláda postoj strany kritizovala

Zástupcovia vládnych strán už postoj strany Alternatíva pre Nemecko odsúdili. Podpredseda Kresťanskodemokratickej únie kancelárky Angely Merkelovej Armin Laschet obvinil stranu, že sa snaží rozštiepiť spoločnosť a že chce obmedziť ústavou garantovanú slobodu vyznania. "AFD štve ľudí proti sebe, provokuje ich. Spolkový úrad pre ochranu ústavy by to mal sledovať. Keď nejaká strana začína čoraz agresívnejšie spochybňovať a potláčať základné hodnoty, mal by to úrad pre ochranu ústavy starostlivo vyhodnotiť," uviedol Laschet v denníku Rhein-Neckar-Zeitung. Hovorca Merkelovej Steffen Seibert uviedol, že kancelárka už niekoľkokrát jasne povedala, že islam už "bez akýchkoľvek pochýb" patrí k Nemecku.

Spolkový úrad pre ochranu ústavy zastáva v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky. Medzi jeho hlavné úlohy patrí sledovať prejavy pravicového, ľavicového aj náboženského extrémizmu. Úrad dlhodobo monitoruje napríklad krajne pravicovú Národnodemokratickej stranu Nemecka.

Moslimská rada spomína na Hitlera

Podľa nemeckej sociálnej demokracie sa AFD snaží vzbudzovať predsudky a chce ťažiť z vyvolaného strachu."Samozrejme existuje islam, ktorý dodržiava ústavu. Vyznáva ho viac ako 90 percent moslimov, ktorí tu žijú," povedala denníku Die Welt Kerstin Grieseová z vedenia sociálnej demokracie. "Pre existenciu niekoľkých extrémistických skupín nemožno odsudzovať celé náboženstvo," doplnila.

Predseda Ústrednej moslimskej rady Aiman Mazyek vyzval k väčšej osvete. S Alternatívou pre Nemecko sa na politickú scénu podľa neho dostala "prvýkrát od Hitlerovho Nemecka strana, ktorá znovu diskredituje celé jedno náboženské spoločenstvo a existenčne ho ohrozuje". Cieľom AFD je podľa neho zneužiť islamu k likvidácii demokratického zriadenia v Nemecku. Nie islam, ale AFD je "v rozpore s ústavou", uviedol Mazyek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok