Slovenské filmové ceny ovládla Eva Nová, premenila päť z deviatich nominácií

ČTK
17.4.2016 00:08

Slovensko-česká snímka Eva Nová režiséra Marka Škopa získala najviac národných filmových cien Slnko v sieti 2016. Snímka uspela v piatich kategóriách, má cenu aj za najlepší hraný film.

Slovenské filmové ceny ovládla Eva Nová, premenila päť z deviatich nominácií
SITA/Marko Erd

Bodoval aj v Toronte

Film Eva Nová o starnúcej herečke, ktorú hrá Emília Vášáryová, mal najviac, až deväť nominácií. Sama Vášáryová si za veľkého potlesku publika za rolu v tejto snímke prevzala sošku za najlepší ženský herecký výkon.

"Ja som tu len tak náhodou. Ďakujem za vašu priazeň, myslím na celý filmový štáb. Ďakujem všetkým mojim anjelom strážnym," povedala sedemdesiattriročná herečka. Jej kolega v spomínanom filme Milan Ondrík zase získal cenu za najlepší mužský herecký výkon.

Film bodoval aj v kategóriách najlepšia filmová réžia a najlepší filmový scenár. Na minuloročnom medzinárodnom filmovom festivale v Toronte dostal cenu filmových kritikov. V slovenských kinách mal premiéru v marci.

Ocenili aj Jakubiska a Luthera

Dve zo šiestich nominácií premenila slovensko-česká dráma Koza o bývalom boxerovi na jeho ceste za poslednou životnou prehrou. Snímka bola ocenená za najlepšiu kameru a za najlepší filmový zvuk.

Rovnako v dvoch kategóriách uspela rozprávka Sedem zhavranených bratov režisérky Alice Nellis. Ocenenie v kategórii najlepší architekt-scénograf si prevzali Ondřej Mašek a Peter Čanecký, ktorí za rozprávku dostali aj Českého leva. "Chcel by som poďakovať slovenskej i českej produkcii. Na cene ma celkom teší, že je slovensko-česká," povedal Mašek. Rozprávka bodovala aj v kategórii Najlepšie kostýmy a masky, sošku dostal Juraj Steiner, ktorý má tiež Českého leva.

Zvláštne ocenenie za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila Slovenská filmová a televízna akadémia režisérovi Jurajovi Jakubiskovi a kameramanovi Igorovi Lutherovi.

Slovenské národné filmové ocenenia sa vzhľadom na nízku produkciu snímok v krajine odovzdávajú raz za dva roky. Ceny sú pomenované po jednom z novátorských filmov slovenskej kinematografie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok