V nebi som sa odfotografoval s Ježišom, tvrdí kazateľ. Chcú ho vyšetrovať

TA3
16.4.2016 20:19

Samozvaný juhoafrický prorok vyhlásil, že bol v nebi a ako dôkaz si spravil selfie fotografie s Ježišom a prominentnými svätcami. Neukáže ich však zadarmo. Nielen pre tento ťah mu hrozí vyšetrovanie.

V nebi som sa odfotografoval s Ježišom, tvrdí kazateľ. Chcú ho vyšetrovať
ČTK/All Canada Photos/Klaus Lang

Príbehy proroka Mbora

Juhoafrický kazateľ Paseka Motsoeneng sa štylizuje do role proroka. Jeho verní mu nepovedia inak ako prorok Mboro. Svojim charizmatickým, ale aj expresívnym vyjadrovaním dokázal získať prívržencov a založil si vlastnú malú cirkevnú komunitu. Nezvyčajné vyjadrenia mal už mnohokrát. Hrdí sa napríklad tým, že počas kázne uzdravil ľudí alebo vylovil rybu z lona tehotnej ženy. Teraz však získal celosvetovú pozornosť.

Mboro vyhlásil, že sa cez Veľkú noc, priamo v priebehu slávnostnej bohoslužby, dostal do neba. Nezostal len pri ľúbivých metaforách. „Prorok“ si vraj v nebi urobil mobilným telefónom fotografie, aby mu veriaci uverili.

Fotografie uložené v mobilnom telefóne sa pre neho stali komodotou, s ktorou chcel kšeftovať. Vyslúžil si však najmä posmech. Mnoho Afričanov na sociálnych sieťach šírilo fotokoláže, ktoré ho zobrazujú v nebi.

Osudné umývanie auta

Originály nebeských fotografií zatiaľ Mboro pred verejnosťou skrýval. Záujemcovia o ne museli poriadne načrieť do peňaženiek. Pastor za jeden pohľad na ne žiadal 5 000 randov (asi 300 eur).

V mobile mali byť fotografie samotného Boha, ale aj anjelov, svätcov, Ježiša a dokonca jeho černošskej ženy. "Je mladá, príťažlivá a extrémne atraktívna," vyhlasoval.

Prípad má však aj pokračovanie. Prorok Mboro sľuboval, že fotky napokon ukáže na svojom Facebooku. Napokon však otočil a začal tvrdiť, že dôkazy sa stratili. Mobilný telefón mu totiž „ukradli v autoumývárni“.

"Obrázky tam skutočne boli, videl som ich. Podozrievame chlapcov, ktorí umývali prorokove auto, že zobrali telefón. Odmietli ho však odovzdať, dokonca aj keď sme im pohrozili," povedal Mbotov osobný strážca. "Všetky peniaze, ktoré už boli poslané, vrátime," sľuboval v mene svojho šéfa zapáleným veriacim.

Záhada účtovnej uzávierky

K strate "nebeských" fotografií došlo len pár dní po tom, ako sa Komisia pre podporu a ochranu kultúrnych, náboženských a jazykových spoločenstiev vyjadrila, že má v úmysle pozrieť sa bližšie na Mborove vyberanie poplatkov.

Predsedníčka komisie Thoko Mkhwanazi-Xaluva potvrdila, že plánuje obnoviť pozastavenú obžalobu na proroka pre nedodanú účtovnú uzávierku. V „nebeských“ fotografiách vidí len ďalší trik, ako získať peniaze a obohatiť sa.

Na pastora si už pred rokom posvietila BBC. Mboro nazval svoje cirkevné spoločenstvo Cirkev neuveriteľných zážitkov a rozhodne nezostáva pomenovaniu nič dlžen. V dokumente je prorok zobrazený ako kontroverzná osobnosť, ktorá priťahuje masy. V novom obrovskom kostole ľudia čakajú na okázalé zázraky.

Pochádza síce z chudobných pomerov, ale teraz je údajne milionár s luxusným vozovým parkom. Kritici mu vyčítajú, že sa odklonil od kresťanskej doktríny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok