Spotrebiteľské ceny medziročne klesli, vývoj prekvapil aj analytikov

ČTK
14.4.2016 11:31

Tempo deflácie na Slovensku v marci zrýchlilo. Spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní klesli o pol percenta, vo februári boli nižšie o 0,4 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny medziročne klesli, vývoj prekvapil aj analytikov
TASR

Vplyv cien potravín

Ceny tovarov a služieb na Slovensku sa v treťom mesiaci tohto roka znížili výraznejšie, než očakávali analytici. Tí v priemere odhadovali, že deflácia sa udrží na februárovej úrovni.

V marci na rozdiel od februára klesli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ceny potravín, ktoré majú značný podiel na spotrebiteľskom koši. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v marci nezmenili, vo februári o 0,1 percenta vzrástli.

Bez negatívnych vplyvov

Spotrebiteľské ceny nepretržite klesajú od konca roku 2014. Deflácia obvykle zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a firmy k odkladaniu investícií, a to pre očakávania nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. Deflácia ale zatiaľ nemala výraznejší vplyv na výkonnosť ekonomiky, nezamestnanosť je na dlhodobých minimách.

NBS vo svojej poslednej prognóze z marca odhadla, že Slovensko sa vymaní z deflácie až na budúci rok. Predtým očakávala návrat k inflácii už tento rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok