Radikáli opäť útočili na sýrsku armádu, IS dobyl mesto na tureckej hranici

TA3 ČTK
11.4.2016 15:38

Radikálny front An-Nusrat obnovil boje na severe Sýrie aj v jej pobrežných oblastiach, a dva dni pred ohláseným začiatkom ďalšieho kola sýrskych mierových rozhovorov tak ohrozuje prímerie.

An-Nusrat útočí na troch frontoch

Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR sa aktivizovala aj organizácia Islamský štát, ktorá dobyla späť mesto Ar-Raj na tureckej hranici. Aj keď prímerie dohodnuté vo februári sa netýka ani jednej z týchto skupín, operácie sýrskej armády proti nim môžu podľa agentúry AFP prímerie ohroziť.

An-Nusrat začala ofenzívu na troch frontoch - v provinciách Halab, Hamá a Latákíja, povedal Rami Abdar Rahmán zo SOHR. Sýrska armáda potvrdila, že "ozbrojené skupiny" sa snažia útočiť na vojenské pozície v Latakia a Hama, ale postúpiť sa im vraj nedarí.

Mualim: Za nepokoje môžu Turecko a Saudi

Mierové rozhovori majú byť obnovené v Ženeve a ich koordinátor, splnomocnenec OSN Staffan de Mistura, rokoval v Damasku s ministrom zahraničia Valídom Mualim. Novinárom potom povedal, že žiadal, aby Damask udržal prímerie a umožnil ďalšie humanitárne dodávky.

Mualim ale povedal, že dohodu o pokoji zbraní porušujú teroristi na príkazy vydávané v Turecku a Saudskej Arábii. Obe tieto krajiny patrí ku kritikom režimu prezidenta Assadom a stoja za opozíciou. Mualim povedal, že tieto skupiny vyvolávajú nové konflikty, aby zmarili mierové rozhovory. Podľa minulých dohôd majú bojujúce strany tiež zabezpečiť humanitárne zásobovanie civilistov.

Ľudia, ktorí jedia trávu

OSN oznámila že zo vzduchu dopravila potraviny niekoľkým tisícom ľudí vo východosýrskom meste Dajr az-Zaur, ktoré od roku 2014 obliehajú bojovníci IS. Podľa informácií OSN sú tam ľudia morení hladom a niektorí jedia trávu. Dopravu zaisťuje Svetový program pre výživu, ktorý chce v dodávkach zo vzduchu pokračovať. Za jeden deň bolo podľa médií zhodených 20 ton potravín, ktoré už prevzal Červený polmesiac.

Príslušníci IS bojujú o Dajr az-Zaur ako o kľúčovú oblasť, ktorá umožňuje udržať spojenie medzi oddielmi IS v Iraku a sýrskou Rakkou, ktorá je strediskom oblasti pod kontrolou členov Islamského štátu. Ar-Raj je z podobného dôvodu pre IS dôležitý, pretože ním vedie trasa využívaná na zásobovanie oddielov IS v Sýrii z Turecka.

IS mesto znova vybojovali ráno a spolu s ním držia tiež okolité dediny. Sýrska armáda v minulých týždňoch znásobila tlak na IS a podarilo sa jej okrem iného vytlačiť radikálov z mesta Palmýra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok