Únia chce zmodernizovať daňové pravidlá, krajiny dostanú viac autonómie

TA3 ČTK
7.4.2016 12:52

Európska komisia chce členským krajinám dať viac autonómie pri uplatňovaní znížených či nulových sadzieb DPH. Novinárom to povedal eurokomisár pre hospodárske otázky, dane a clá Pierre Moscovici.

Únia chce zmodernizovať daňové pravidlá, krajiny dostanú viac autonómie
SITA/AP

Zjednodušenie podnikateľského prostredia

Návrh, predstavený v dvoch možných variantoch, bude súčasťou celkovej reformy dane, ktorej časti chce komisia po diskusii s členskými krajinami a europarlamentom postupne predložiť v tomto a budúcom roku.

Predložený návrh má existujúci únijný systém DPH zjednodušiť a "sprístupniť" podnikateľom. Teraz platné pravidlá pochádzajú z 90. rokov minulého storočia a súčasťou ich modernizácie tak bude tiež napríklad podpora elektronického obchodovania či zjednotenie sadzieb na elektronické knihy a časopisy s ich papierovými náprotivkami.

Podľa Moscoviciho ​​navrhuje komisia dva varianty toho, ako zmeniť súčasné znížené sadzby. Prvou možnosťou je zachovať minimálnu základnú sadzbu 15 percent a pravidelne na základe informácií z členských štátov revidovať zoznam tovaru a služieb v zníženej sadzbe.

Druhá pružnejšia možnosť

Druhou možnosťou je zoznam úplne zrušiť. Podmienkou však musí byť v takomto prípade existencia záruky, že to nebude znamenať podvody a nekalú súťaž na jednotnom trhu.

Podľa oboch možností by zostala zachovaná aktuálne použiteľná nulová aj znížená sadzba. Moscovici dal jasne najavo, že osobne preferuje druhú z ponúknutých možností, ktorá je podľa neho pružnejším riešením.

Výpadky z príjmov z DPH - teda rozdiel medzi očakávanými a skutočne vybranými peniazmi - dosiahli v EÚ v roku 2013 takmer 170 miliárd eur. Komisia pritom odhaduje, že podvody znižujú príjmy o približne 50 miliárd ročne.

"Prichádzame o obrovskú sumu, ktorú by sme mohli investovať do rastu a pracovných miest. Je načase, aby sme tieto peniaze vymohli," poznamenal Moscovici. Ešte tento rok preto chce komisia predstaviť opatrenia, ktoré snahy členských krajín o výber DPH podporí. Výber DPH je tiež jedným z tradičných zdrojov európskeho rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok