Minuloročný deficit klesol na 4,6 % HDP

SITA, TA3
26.1.2012 19:15

Hospodárenie vlády v minulom roku skončilo pravdepodobne lepšie, ako si vláda pôvodne naplánovala. Tvrdí to ministerstvo financií (MF) na základe predbežných výsledkov hospodárenia verejnej správy, podľa ktorých deficit verejných financií za minulý rok dosiahol 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP).

To by bol výsledok o 0,3 percentuálneho bodu lepší, ako si vláda stanovila v rozpočte. V roku 2010 hospodárila vláda s deficitom na úrovni 8,1 % výkonu ekonomiky.

Ministerstvo financií očakáva, že po zverejnení oficiálnych výsledkov aj za ostatné krajiny Slovensko vykáže za minulý rok jedno z najvýraznejších ozdravení verejných financií v Európe. "Výrazne sme ozdravili verejné financie, čím sme vytvorili podmienky, aby sme na Slovensku mali zdravú ekonomiku, ktorá prinesie viac a lepšej práce," zhodnotil minuloročný výsledok hospodárenia vlády na štvrtkovej tlačovej besede minister financií Ivan Mikloš.

Pod ozdravenie verejných financií v roku 2011 sa podľa Mikloša podpísali najmä opatrenia na strane výdavkov, ktoré tvorili 86 % konsolidácie. Zvyšnú časť konsolidácie predstavovali vyššie príjmy. "Základné výdavky na chod štátu boli takmer o 1,2 miliardy eur nižšie, ako by boli bez ozdravovania," dopĺňa ministerstvo financií.

Definitívne výsledky hospodárenia vlády budú známe koncom marca, kedy všetky členské štáty Európskej únie predložia údaje Eurostatu. Zmeny môžu v prípade Slovenska podľa Ivana Mikloša nastať ešte v niektorých položkách týkajúcich sa najmä samospráv či zmeny stavu záväzkov a pohľadávok subjektov verejnej správy. Rovnako by výsledky mohli ovplyvniť aj stanoviská Eurostatu k niektorým otvoreným metodickým otázkam. "Neočakávame však výrazné odchýlky od tohto predbežného odhadu," konštatuje Mikloš.

Celkový deficit verejných financií podľa predbežných údajov tak za minulý rok dosiahol 3,186 mld. eur, teda o 262 mil. eur menej, ako sa rozpočtovalo. O celkový pozitívny výsledok sa zaslúžil najmä štátny rozpočet, ktorý skončil v hotovostnom vyjadrení o 534 mil. eur lepšie, ako sa plánovalo. Spôsobila to najmä úspora na spolufinancovaní eurofondov vo výške viac ako 227 mil. eur, či úspora výdavkov na štátny dlh vo výške takmer 157 mil. eur, a to v dôsledku priaznivého vývoja schodku štátneho rozpočtu v priebehu roka 2011 a nižších úrokových sadzieb. Rovnako štát zaznamenal vyššie príjmy z dividend z podnikov s majetkovou účasťou štátu a FNM SR vo výške 85 mil. eur, či úsporu transferu do Sociálnej poisťovne prevyšujúcu 163 mil. eur. Táto úspora bola hlavne z dôvodu lepšieho fungovania poisťovne.

Na druhej strane sa negatívne pod výsledok hospodárenia vlády podpísali nižšie ako rozpočtované daňové príjmy, a to o 86 mil. eur. Deficitprehĺbilo taktiež vykrytie štátom objednaných služieb železničným spoločnostiam v súvislosti s ich revitalizáciou, ktoré si vyžiadalo dodatočné prostriedky vo výške 136 mil. eur. Ďalšie odchýlky od stanoveného rozpočtu spôsobil výpadok príjmov z nerealizovaného predaja emisných kvót s vplyvom vo výške 100 mil. eur, či nárast zadlženosti zdravotníckych zariadení v odhadovanej výške 120 mil. eur. Predpokladaná strata železničných spoločností zo zmlúv so štátom napriek zvýšeným dotáciám zo štátneho rozpočtu dosiahne približne 105 mil. eur.

Pre rok 2012 schválil parlament rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný plán počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok