Belgičania identifikovali všetky obete, útočníci zbierali informácie o premiérovi

ČTK
30.3.2016 21:38

Belgicku sa podarilo identifikovať všetky obete teroristických útokov z bruselského letiska Zaventem a stanice metra Maalbeek. Celkovo ich je 32, z toho 17 Belgičanov a 15 cudzincov, informovalo krízové ​​centrum. Atentátnici podľa denníka La Libre zhromažďovali informácie o rezidencii a pracovisku premiéra Charlesa Michela.

Belgičania identifikovali všetky obete, útočníci zbierali informácie o premiérovi
SITA/AP

Obete z 13 zahraničných krajín

Okrem 32 civilistov zahynuli pri atentátoch tiež traja samovražední útočníci. Zahraničné obete pochádzajú z 13 krajín sveta. Okrem už skôr uvádzaných USA, Británie, Talianska, Číny, Holandska, Francúzska, Nemecka, Švédska a Indie jednu obeť potvrdilo tiež Poľsko. Pôvod ďalších cudzincov zatiaľ zverejnený nebol. Hospitalizovaných stále zostáva 94 ľudí. Z 90 zranených, ktorí sú v belgických nemocniciach, sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti nachádza 49 osôb. Tridsať ľudí ošetrujú lekári na popáleninových oddeleniach.

Podľa denníka La Libre bruselskí atentátnici zhromažďovali pred teroristickými útokmi informácie o belgickom premiérovi Michelovi. V jednom z ich počítačov, v ktorom sa už skôr našiel aj akási závet jedného z atentátnikov Brahimoma El Bakraouiho, boli údajne aj plány a fotografie premiérovho úradu na ulice Rue de la Loi / Wetstraat 16 aj jeho oficiálnej rezidencie na Rue Lambermont.

Dáta z počítačov patriacich bruselským atentátnikom na žiadosť belgických úradov pomáhajú vyhodnotiť odborníci amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie, informoval denník The Wall Street Journal.

Stále pokračuje pátranie po "mužovi s klobúkom", ktorý sa vedľa Brahimoma El Bakraouiho a Najíma Laachraouiho objavil na zázname letiskových bezpečnostných kamier. Kým Bakraoui a Laachraoui neskôr na letisku spáchali samovražedný atentát, tretí muž utiekol a na mieste nechal iba bombu.

Identifikovali tretieho podozrivého?

Belgická polícia v tejto súvislosti zadržala novinára na voľnej nohe Faycala Cheffoua, neskôr ho ale prepustila, pretože mal na dobu atentátov alibi. Belgický denník De Standaard uviedol, že tretím podozrivým by mohol byť Mohamed Abrini, Belgičan marockého pôvodu a blízky priateľ pravdepodobne jediného preživšieho atentátnika z Paríža Salaha Abdeslama. S ním bol Abrini videní krátko pred atentátmi v Paríži z 13. novembra 2015.

Nejasné stále zostáva dátum otvorenia bruselského letiska Zaventem pre osobnú dopravu. Spoločnosť Brussels Airport prevádzkujúca letisko prostredníctvom twitteru informovala, že zostane uzatvorené najmenej do štvrtkového popoludnia. Až do tej doby má totiž pokračovať testovanie možnosti čiastočného sprevádzkovanie letiska.

"Vyhodnocovanie tohto testu stále beží a bude pokračovať prinajmenšom do štvrtkového popoludnia. Do tej doby žiadny komerčný let," uviedla spoločnosť na twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok