Procházka: Nestačí, že sa Čentéš Gašparovičovi nepáči

SITA
26.1.2012 14:53

Prezident Ivan Gašparovič nemá právomoc rozhodovať o vymenovaní generálneho prokurátora na základe toho, či sa mu kandidát zvolený Národnou radou SR páči, myslí si predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka (KDH).

Procházka: Nestačí, že sa Čentéš Gašparovičovi nepáči
SITA

"Rozhodujúci je postoj parlamentu. Prezident má možnosť generálneho prokurátora nevymenovať, ak nespĺňa predpoklady na vymenovanie, alebo nebol dodržaný procesný postup. To, že sa mu nepáči, dôvodom nie je," reagoval Procházka pre agentúru SITA na Gašparovičov výrok, že Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora nevymenuje, pretože mu nedôveruje.

Procházka dodal, že kvalifikované stanovisko, či má prezident právo Čentéša nevymenovať, môže vydať jedine Ústavný súd SR. Ten má na stole ústavnú sťažnosť Čentéša, ktorému sa nepáči, že Gašparovič ho napriek zvoleniu v parlamente stále nevymenoval. Ďalej poznamenal, že parlament potrebuje poznať Gašparovičovo stanovisko k vymenovaniu oficiálne, aby sa mohol dohodnúť na ďalšom postupe a aby aj Čentéš vedel, na čom je.

Milan Hort (SDKÚ-DS) na program najbližšej parlamentnej schôdze predložil návrh, aby snemovňa prezidenta vyzvala na vymenovanie Čentéša. Procházka vo výbore k tejto výzve predložil pozmeňujúci návrh, aby parlament prezidenta vyzval na vyjadrenie svojho postoja. Informáciu o tom, že Gašparovič Čentéša nevymenuje, lebo mu nedôveruje, zverejnil portál www.inforoznava.sk s odvolaním sa na stredajšie vyjadrenia prezidenta počas rozhovoru s rožňavským mestským poslancom Ivanom Kuhnom (OKS).

Vyjadrenie prezidenta dnes agentúre SITA potvrdil hovorca prezidenta Marek Trubač. Hovorca zdôraznil, že voľbu kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR sprevádzalo množstvo pochybností - od ignorovania predbežného opatrenia Ústavného súdu SR predsedom parlamentu, označovania hlasovacích lístkov, skartovania lístkov bezprostredne po voľbe, až po vedomé skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča o korupcii prokurátorom Jozefom Čentéšom. Prezident na základe týchto okolností podľa Trubača rozhodne o vymenovaní generálneho prokurátora až po verdiktoch Ústavného súdu SR o podnetoch Jozefa Čentéša a Dobroslava Trnku v tejto veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok