Únosca egyptského civilného lietadla má kriminálnu minulosť

TA3 TASR
30.3.2016 07:58

Únosca egyptského civilného lietadla, ktoré pristálo na letisku v cyperskom meste Larnaka, má záznam v registri trestov za falšovateľskú činnosť a v minulosti bol podozrivý aj z množstva prípadov sprenevery, krádeže a prechovávania narkotík. Vyhlásil to egyptský rezort vnútra, ktorý citovala agentúra DPA.

8 dní väzby

Cyperský súd nariadil vziať na osem dní do väzby Egypťana, ktorý sa priznal k utorkovému únosu lietadla spoločnosti EgyptAir letiaceho na vnútroštátnej linke.

Páchateľ posádku donútil, aby zmenila pôvodný kurz lietadla, ktoré malo letieť z Alexandrie do Káhiry, a pristála s ním na Cypre. Vyhrážal sa jej pritom aktivovaním výbušnín, ktoré boli - ako sa ukázalo neskôr - falošné. Cyperský prokurátor Andreas Lambrianou  informoval, že podozrivý muž čelí viacerým obvineniam vrátane únosu lietadla, nezákonného držania výbušnín, únosu ľudí a vyhrážania sa násilím.

Dramatický únos lietadla sa skončil pokojne, keď cyperská polícia zatkla 59-ročného Egypťana, identifikovaného ako Sajf Addín Mustafa. Ujmu na zdraví neutrpel žiaden zo 72 ľudí na palube lietadla Airbus A320. Cyperskí predstavitelia už v utorok vyhlásili, že páchateľovo konanie zrejme nesúvisí s terorizmom, ale týka sa vzťahu s bývalou manželkou, ktorá momentálne žije v Larnake. Podľa  vyhlásenia prokurátora muž polícii povedal: "Čo má robiť človek, ktorý 24 rokov nevidel svoju ženu a deti a egyptská vláda mu to nedovolí?"

Dráma sa skončila bez zranení

Sajf ad-Dín Mustafá a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii, odkiaľ mal let č. 181 spoločnosti EgyptAir smerovať do metropoly Káhira, dôslednou bezpečnostnou kontrolou. Mustafá však neskôr z povolených osobných predmetov - káblov a krytov na mobilné telefóny - zostavil falošný samovražedný pás, spresnilo egyptské ministerstvo.

Egyptská vláda na podporu svojich vyhlásení zverejnila záber z bezpečnostnej kamery na alexandrijskom letisku, kde je vidno, ako únosca prechádza dvoma osobnými prehliadkami, ako aj röntgenovú fotografiu jeho batožiny. Dráma na cyperskom letisku sa skončila prepustením pasažierov bez zranení.

Motív konania je nejasný

Cyperské úrady únoscu lietadla typu Airbus A320 s 56 pasažiermi na palube označili za "psychicky nestabilného" jedinca. Motívy jeho konania zostávajú naďalej nejasné, cyperský prezident však spojitosť incidentu s terorizmom vylúčil. Rukojemníkov dopravilo iné egyptské lietadlo späť do Egypta.

Mustafá chcel podľa vyšetrovateľov najskôr hovoriť so svojou bývalou cyperskou manželkou, ktorú polícia priviedla na letisko, únosca neskôr vyslovil niekoľko "nezreteľných" požiadaviek. Mustafá sa neskôr vzdal polícii. Egyptské úrady v spojitosti s incidentom vypočúvajú aj jeho príbuzných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok