Parlamentné výbory poznajú svojich predsedov, opozícia ich má osem

TASR
23.3.2016 20:08

Všetkých 19 výborov Národnej rady už pozná svojich predsedov. Zvolení boli v tajnej voľbe, a to na základe dohody, že koalícia obsadí 11 predsedníckych postov a opozícia osem.

Parlamentné výbory poznajú svojich predsedov, opozícia ich má osem
TASR

Kotlebovci výboru šéfovať nebudú

Smer má šesť predsedníckych kresiel, SNS a Most-Híd po dve a Sieť jedno. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali po troch predsedoch a Sme rodina dvoch. ĽSNS žiadneho predsedu výboru nemá.

Predsedom Ústavnoprávneho výboru bude aj ďalšie volebné obdobie Róbert Madej. Do čela Mandátového a imunitného výboru zvolilo plénum Richarda Rašiho a Výboru pre financie a rozpočet Ladislava Kamenického. Výbor pre európske záležitosti povedie Ľuboš Blaha, šéfom Výboru pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport sa stal Ľubomír Petrák a Výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

Štefan Zelník povedie Výbor pre zdravotníctvo a Anton Hrnko Výbor pre obranu a bezpečnosť. Predsedom Zahraničného výboru ostáva František Šebej, Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie povedie Gabriel Csicsai. Šéfkou Výboru pre sociálne veci sa stala Alena Bašistová.

Osem výborov pre opozíciu

Za predsedu Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií bol zvolený Martin Poliačik, do čela Výboru pre hospodárstvo zasadne Jana Kiššová a Osobitnému kontrolnému výboru na kontrolu činnosti NBÚ bude predsedať Ľubomír Galko.

Predsedníčkou Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny sa stala Erika Jurinová, Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS bude riadiť Daniel Lipšic a Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Richard Vašečka. Výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj povedie Boris Kollár a Výbor na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ Milan Krajniak.

Rozdelením poslancov do výborov sa ustanovujúca schôdza parlamentu skončila. Najbližšie by sa malo plénum zísť, keď bude mať nová vláda hotové programové vyhlásenie. Povinnosťou nového kabinetu je do 30 dní od vymenovania postaviť sa pred poslancov a požiadať o dôveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok