Bývalý veliteľ konžských rebelov je vinný zo zločinov proti ľudskosti

ČTK
21.3.2016 16:13

Medzinárodný trestný súd v Haagu uznal bývalého viceprezidenta KDR Jeana-Pierra Bemba vinným z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Tých sa podľa súdu pod Bembovým velením dopustili konžské povstalecké milície v susednej Stredoafrickej republike.

Bývalý veliteľ konžských rebelov je vinný zo zločinov proti ľudskosti
SITA/AP

Bývalý veliteľ konžských povstalcov tvrdil, že je nevinný. Bemba, ktorý bol zatknutý v máji 2008 v Belgicku na základe zatykača ICC, čelil obvineniu z toho, že na prelome rokov 2002 a 2003 velil konžským rebelom, ktorí znásilňovali, vraždili a drancovali v Stredoafrickej republike.

Pozval ich tam vtedajší prezident Ange-Félix Patassé, aby mu pomohli zabrániť pokusu o puč. Podľa obžaloby sa Bembove jednotky z konžského oslobodeneckého hnutia dopustili rozsiahlych a systematických útokov proti civilistom. Bemba, pod ktorého velenie spadali, vtedy podľa obvinenia nezakročil.

Sudkyňa ICC Sylvia Steinerová povedala, že Bemba fakticky konal ako vojenský veliteľ a mal účinnú kontrolu nad svojimi jednotkami po celú dobu trvania operácie. "Je vinný zo zločinov proti ľudskosti a z vojnových zločinov," vyhlásila Steinerová podľa agentúry AFP. Na začiatku procesu v novembri 2010 žalobca ICC Luis Moreno-Ocampo vyhlásil, že Bemba vedome umožnil 1500 mužom, ktorým velil, dopustiť sa stoviek znásilnení. Bemba si teraz počká na oznámenie výšky trestu vo väzbe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok