Krajiny EÚ sa dohodli na návrhu dohody s Tureckom

TA3 TASR SITA ČTK
17.3.2016 22:38

Lídri krajín Európskej únie sa krátko po polnoci dohodli na spoločnom postoji k návrhu dohody s Tureckom o migrácii.

Zmeny nie sú zásadné

Na twitteri to uviedol luxemburský premiér Xavier Bettel. O návrhu by mal šéf summitu EÚ Donald Tusk rokovať s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluem ešte pred tým, než sa turecký zástupca formálne zíde so všetkými svojimi európskymi partnermi.

"Pracovná večera skončila," napísal na twitteri Tuskov hovorca Preben Aamann s tým, že teraz nebude mať Tusk tlačovú konferenciu. Šéfovia štátov a vlád diskutovali o upravenej podobe návrhu dohody s Tureckom. Zmeny proti predchádzajúcej verzii neboli ale podľa diplomatov zásadné.

Turci pred desiatimi dňami prekvapili EÚ návrhom, že prevezmú späť všetkých migrantov z gréckych ostrovov. Za každého Sýrčana medzi nimi by mala EÚ naopak prevziať jedného sýrskeho utečenca z Turecka s právom na azyl.

Presídľovací program

Únia na to plánuje využiť 18.000 miest z vlani schváleného programu presídľovania sýrskych utečencov do EÚ. Tiež by malo byť možné použiť 54.000 miest z plánu prerozdeliť utečencov medzi členské krajiny. Pokiaľ systém nebude po dosiahnutí týchto 72.000 miest fungovať, bude podľa diplomatov čas na jeho prehodnotenie.

Obavy panujú aj z gréckej schopnosti veľmi rýchlo začať zvládať výraznú administratívnu a justičnú záťaž, ktorá bude z masívneho vracania ľudí do Turecka vyplývať. Pokiaľ bude ale všetko fungovať a utečenci do Grécka prichádzať prestanú, mal by sa pre presídlenie začať využívať tiež následný ďalší presídľovací program, ku ktorému by sa krajiny EÚ hlásili dobrovoľne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok