Lubitzovi, ktorý zavinil haváriu lietadla, odporúčali psychiatrické liečenie

ČTK TA3 TASR
13.3.2016 12:41

Na kopilota letu 9525 spoločnosti Germanwings Andreasa Lubitza niekoľko týždňov predtým, ako zámerne havaroval s airbusom vo Francúzskych Alpách, lekári naliehali, aby nastúpil na psychiatrickú liečbu.

Záverečná správa

Francúzski vyšetrovatelia vlaňajšej havárie lietadla spoločnosti Germanwings, pri ktorej zahynulo všetkých 150 ľudí na palube, odporúčajú sprísniť lekárske kontroly pilotov a zlepšiť oznamovanie výsledkov týchto kontrol leteckým spoločnostiam.

Vo svojej záverečnej správe, ktorú zverejnili, experti tiež potvrdili, že nemecký kopilot mal duševné problémy a zrútenie stroja spôsobil úmyselne. Lietadlo nízkonákladových aeroliniek sa zrútilo 24. marca 2015.

Kopilot Andreas Lubitz podľa vyšetrovateľov využil moment, keď kapitán lietadla odišiel na toaletu, zablokoval vstup do pilotnej kabíny a začal s lietadlom rýchlo klesať. Lietadlo narazilo do horského masívu v rýchlosti 700 kilometrov za hodinu. Nikto z ľudí na palube stroja nešťastie neprežil.

666_0a000002-c9ff-a51c.jpg

Navštívil viac lekárov

Francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva BEA v správe uviedol, že Lubitz začal trpieť duševnými problémami v decembri 2014 a v nasledujúcich mesiacoch navštívil viac lekárov. Žiadny z nich ale nevaroval leteckú spoločnosť ani letecké úrady.

Jeden z lekárov pritom dva týždne pred katastrofou odporučil, aby sa Lubitz liečil na psychiatrickej klinike. Na deň nehody mal od lekára potvrdenie o práceneschopnosti, ktoré našla polícia u neho doma roztrhané. Je tiež zrejmé, že kopilot čin vopred plánoval. Pred osudným letom hľadal na internete informácie o samovraždách a dverách kokpitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok