Novým veliteľom operácií NATO v Európe bude Scaparrotti

TASR
11.3.2016 18:42

Severoatlantická rada, najvyšší rozhodovací a konzultačný orgán Severoatlantickej aliancie, schválila vymenovanie amerického generála Curtisa M. Scaparrottiho na post vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe.

Novým veliteľom operácií NATO v Európe bude Scaparrotti
SITA/AP

Zmena nie je politicky motivovaná

Scaparrotti, ktorý v súčasnosti slúži ako veliteľ Združeného veliteľstva síl OSN a ozbrojených síl Spojených štátov v Južnej Kórei, sa stane v poradí už 18. najvyšším veliteľom operácií NATO v Európe. V tejto funkcii nahradí súčasného štvorhviezdičkového amerického generála Philipa M. Breedlova.

Nemenované zdroje NATO naznačili, že chystaná zmena nie je politicky motivovaná. Nemecko, člen NATO, vlani kritizovalo vyjadrenia Breedlova na adresu Ruska pri hodnotení situácie na východe Ukrajiny.

Prvý bol Eisenhower

Ceremoniál preberania velenia sa podľa tlačovej správy NATO uskutoční na jar tohto roku v priestoroch Hlavného veliteľstva spojeneckých síl v Európe v belgickom Monse. Očakáva sa, že Scaparrotti sa ujme funkcie ešte pred tohoročným summitom NATO, ktorý sa uskutoční v júli vo Varšave.

Breedlove, predstaviteľ amerického vojenského letectva, zastáva túto funkciu od mája 2013. Jeho predchodcom bol admirál James G. Stavridis z amerického vojenského námorníctva.

Historicky prvým veliteľom síl NATO v Európe bol armádny generál Dwight D. Eisenhower, ktorý bol na tomto poste od apríla 1951 do mája 1952.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok